Panenka s chřestem a pepřovou omáčkou. Kvalitní maso připravené s láskou vás nikdy nezklame
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!
Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!
- 1 kg vepřové panenky
- steakové koření
- sůl
- pepř
- zelený chřest
- sůl
- Na omáčku:
- zelený naložený pepř
- černý mletý pepř
- vývar
- smetana na vaření
- sůl
- máslo
Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.
Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu.
Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.
Postup:
Panenku očistíme, potřeme olejem, kořením a osolíme. Vložíme do trouby rozpálené na 170 stupňů a nejprve pečeme po dobu 20 minut přikrytou, poté odkryjeme a pečeme ještě 10 minut. Záleží samozřejmě na tom jak velkou panenku máme. Po upečení necháme maso odpočinout.
Mezitím si připravíme pepřovou omáčku - V kastrůlku rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme zelený a černý pepř, zalijeme vývarem a povaříme.
Nakonec přilijeme smetanu a sůl.
Chřest očistíme, seřízneme dřevnaté části a vaříme v osolené vodě - přibližně 5 - 10 minut.
Příloha: hranolky, opečené brambory.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka