Panenka s chřestem a pepřovou omáčkou. Kvalitní maso připravené s láskou vás nikdy nezklame

Největší audioportál na českém internetu

Vepřová panenka vás na talíři nikdy nezklame (ilustrační foto) | Foto: Michal Plšek

24.5. Vaříme s Habadějem

Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!

Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!

Ingredience
  • 1 kg vepřové panenky
  • steakové koření
  • sůl
  • pepř
  • zelený chřest
  • sůl
  • Na omáčku:
  • zelený naložený pepř
  • černý mletý pepř
  • vývar
  • smetana na vaření
  • sůl
  • máslo

Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu.

Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.

Postup:
Panenku očistíme, potřeme olejem, kořením a osolíme. Vložíme do trouby rozpálené na 170 stupňů a nejprve pečeme po dobu 20 minut přikrytou, poté odkryjeme a pečeme ještě 10 minut. Záleží samozřejmě na tom jak velkou panenku máme. Po upečení necháme maso odpočinout.
Mezitím si připravíme pepřovou omáčku - V kastrůlku rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme zelený a černý pepř, zalijeme vývarem a povaříme.
Nakonec přilijeme smetanu a sůl.
Chřest očistíme, seřízneme dřevnaté části a vaříme v osolené vodě - přibližně 5 - 10 minut.
Příloha: hranolky, opečené brambory.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB
  • Krmítko
    Krmítko

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.