Brambořík vám může být dlouhodobým společníkem

22. leden 2022

Dobře snáší nižší teploty, nesmí ale zmrznout. V pokojové teplotě brambořík rychle odkvétá.

Bramboříků existuje asi 20 druhů, jako pokojovou rostlinu v zimních měsících pěstujeme jen několik z nich. Rostlinu byste měli mít v chladné místnosti, ideálně v teplotě kolem 10 °C, pak vydrží kvést celou zimu. „Pokud teplota bude vyšší, mezi 12 a 15 °C, bude růst, bude kvést, ale kvetení ukončí poměrně brzy,“ konstatuje plzeňský zahradník Jan Kraus.

Jestliže vám brambořík po zakoupení odkvetl přímo bleskovou rychlostí, bude důvodem buď přetopený byt, nebo radikální změna prostředí. „Problém může být v tom, že brambořík byl pěstovaný ve skleníku s řízenou teplotou a řízenou závlahou. My si ho přineseme domů, kde takové podmínky nemá. Dostane šok a přestane kvést,“ objasňuje zahradník.

Bramboříky nosíme na noc z obýváku do chladnější místnosti

Pěstování bramboříku není složité

Jan Kraus vidí tři hlavní podmínky správné péče o brambořík: „Teplota musí být nízká. Dále je důležitá pravidelná zálivka do podmisky. Brambořík potřebuje vlhko, nepotřebuje ale podmáčenou půdu, to by mu uhnívaly kořínky a potom i celá hlízka. A také vyžaduje rozptýlené světlo, ne přímé slunce.“ Rostlina uvítá i vlhčí vzduch, který je vhodné kolem ní rosit.

Po odkvětu bramboříku postupně omezujte zálivku a nechte ho zatáhnout. Po zaschnutí listů hlízku vyjměte a uskladněte na vzdušném chladném místě. V polovině léta ji zasaďte do o něco většího květináče, než byl původní.

Kvetoucí brambořík

„Druhá možnost je, že hlízku nevyjímáme a brambořík pěstujeme jako balkónovku, venkovní rostlinu, která se letní. Když pominou mrazíky, což bývá kolem poloviny května, můžeme ho založit někde v polostínu na zahradě,“ radí zahradník Jan Kraus, „tam se o něj staráme jako o normální záhonovou rostlinu až do podzimu. Než začne mrznout, přeneseme brambořík zpět do interiéru.“

Spustit audio