Bronzový kůň ve slatiňanském parku bude střežit tajemství pro další generace

26. říjen 2018 14:20

Úkrok deset metrů a otočka o 180 stupňů. Bronzový kůň Theseus v zámeckém parku ve Slatiňanech se po 67 letech přestěhuje a lidé mají možnost nechat vzkaz v časové schránce.

Při velké obnově parku chtějí památkáři obnovit původní zahradnický plán a socha trochu překáží. Dostane proto nový podstavec. V něm navíc bude ukryté tajemství pro další generace.

Schránka je připravená v podstavci sochy typické pro slatiňanský park. „Napadla mě myšlenka, že bychom mohli podstavec použít pro uložení nějaké časové schránky, do které bychom umístili nějaké dokumenty, jak se běžně dává do bání kostelů a kostelních věží do makovic,“ přibližuje plán kastelán zámku Slatiňany Jaroslav Bušta.

Dopisy, fotky, vzkazy

Napadlo ho proto oslovit veřejnost, aby poslala dopis označený jako Vzkaz do budoucnosti 2018. „Tohle když pošlou k nám na zámek nebo nechají v infocentru ve Slatiňanech, tak dopisy vložíme do časové schránky a tu dáme do podstavce sochy koně,“ vybízí kastelán.

Do nového podstavce se umístí časová schránka a kůň se přemístí o deset metrů

Prostor podstavce je tak velký, že by se tam vešel i člověk. „Toho tam ale dávat nechceme jako vzkaz budoucím generacím, my bychom rádi, aby se v těch dopisech objevily nějaké vzkazy nebo popis toho jak lidé vnímají současné dění ať už v místě svého bydliště nebo v celé zemi,“ pokračuje Bušta.

Zámecký park ve Slatiňanech zase rozděluje plot, část bude zpoplatněná

Zámecký park ve Slatiňanech dělí plot. Vstup do části parku bude zpoplatněný

V zámeckém parku ve Slatiňanech pokračuje kompletní obnova areálu a jednou ze změn je i obnovení rozdělovacího plotu. Ten kdysi vymezoval místo určené jen pro majitele zámku. Návrat šlechticů se sice ve Slatiňanech nechystá, do budoucna ale musí návštěvníci počítat se vstupným.

Podle něj by se do schránky mohly umístit i fotografie a dvojrozměrné věci. „Trojrozměrné věci ale ne, abychom měli dostatek prostoru pro uložení všech materiálů, které k nám dorazí.“

Kastelán očekává, že by výzva lidem mohla být úspěšná a dopisů a vzkazů by mohlo být dost na to, aby se schránka zaplnila.

Na doručení vzkazů na zámek nebo do informačního centra mají lidé čas do 12. listopadu.

Spustit audio

Související