Zámecký park ve Slatiňanech zase rozděluje plot, část bude zpoplatněná

3. říjen 2018 08:26

V zámeckém parku ve Slatiňanech pokračuje kompletní obnova areálu a jednou ze změn je i obnovení rozdělovacího plotu. Ten kdysi vymezoval místo určené jen pro majitele zámku. Návrat šlechticů se sice ve Slatiňanech nechystá, do budoucna ale musí návštěvníci počítat se vstupným.

Původní plot byl ve Slatiňanech postavený v roce 1888 a dělil ho na uzavřenou část, kam mohli jen členové knížecí rodiny, a otevřenou část určenou i pro veřejnost. Malý zbytek této hranice byl vidět ještě nedávno, než začala velká obnova památky. Celá rekonstrukce a další úpravy mají vrátit vzhled památky o století zpátky. Plot rozdělí park na část neplacenou a placenou.

Za vstupenku ale budou mít lidé možnost vidět obnovené dětské hospodářství, altány nebo výběhy se zvířaty. Vlastně tak vznikne nový prohlídkový okruh. Změna má ale ještě jeden důvod, a to bezpečnostní. V parku se několikrát opakovaly potíže se zloději i vandaly, ztrácely se kusy pískovcového oplocení, v dětských staveních zase hořelo. Rozdělovací plot je tak podle slatiňanského kastelána Jaroslava Bušty také cesta, jak památku lépe zajistit.

Nová pravidla až příští rok

Park je ještě pořád staveniště, pracují tam arboristé, dělníci opravují cesty, připravují nový podstavec pro sochu koně, která se posune o pár metrů dál. Do parku proto platí zákaz vstupu. Obnova by podle správců měla skončit v ideálním případě příští rok na podzim. Nová pravidla by tak mohla začít platit za rok.

Spustit audio

Související