Buď odstoupí, nebo ji odvoláme. ANO dává náměstkyni primátora Pardubic na vybranou

12. prosinec 2019 14:05

Pardubičtí zastupitelé budou dnes kromě rozpočtu na příští rok, zvýšení poplatku za odpad nebo řešení situace v hokejovém klubu zřejmě řešit i jednu personální otázku. Svou funkci pravděpodobně opustí náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO). Navrhli to členové zastupitelského klubu ANO, Dvořáčková ale oficiálně své rozhodnutí do dnešní 14. hodiny nezveřejnila.

Důvod, proč by měla náměstkyně skončit, oficiálně zatím nikdo nesdělil, primátor Martin Charvát (ANO) jen potvrdil, že při jednání zastupitelského klubu o tom intenzivně jednali a dali náměstkyni čas na rozmyšlenou, jestli skončí ve funkci sama, nebo zda navrhnou zastupitelům její odvolání.

Dvořáčková do této chvíle své vyjádření nedala. Ve vedení radnice je už druhé volební období, má na starosti investice a správu majetku. A sám primátor Martin Charvát řekl, že si spolupráce s ní váží.

„Za pět let jsme tady dali spoustu věcí dohromady. Chci, aby dál pracovala pro hnutí ANO, a mám k tomu své důvody, které řeknu až poté, co to oznámí paní náměstkyně,“ dodal Charvát.

Několik pokusů o odvolání „přežila“

Někteří zastupitelé naopak Dvořáčkovou kritizovali, ve funkci ustála hned několik pokusů o její odvolání z řad opozičních zastupitelů, podle kterých předkládala špatně připravené materiály k jednání.

Jedním z těch, kteří její odvolání opakovaně navrhovali, byl František Brendl z hnutí Pardubáci:„Já jsem navrhoval odvolání paní náměstkyně v mnoha kauzách po dobu jejího předchozího období a samozřejmě i v tomto období. Vždycky se jí kolegové a koalice zastala a teď přichází podle mě blesk z čistého nebe. Mohu si přát, že paní náměstkyni nahradí někdo zkušenější, kdo bude schopný předkládat zprávy tak, jak mají být předloženy.“

Jednou z možných chyb Heleny Dvořáčkové to, že zřejmě podcenila přípravu rekonstrukce ulice Na Spravedlnosti. Tam teď investor dokončuje stavbu bytového domu a v půlce příštího roku plánuje kolaudaci, jejíž podmínkou je kvůli hlukovým tichý povrch ulice.

Jenže radnice do té doby nestihne s opravou ulice začít. Investor tak zřejmě sám položí na stávající kostky asfalt, aby bylo možné dům zkolaudovat. Město až následně na konci příštího roku začne s vlastní rekonstrukcí.

Náměstkyně těsně před zastupitelstvem rezignovala

Aktualizace: Náměstkyně Helena Dvořáčková poslala necelou půlhodinu před začátkem zastupitelstva rezignační dopis. Podle svých slov musela kličkovat mezi zákeřnými a ponižujícími střelami nepřátel a přestal ji bavit boj s větrnými mlýny. Jak naloží s mandátem zastupitelky, ještě zváží.

Spustit audio

Související