Vedení Pardubic zůstane beze změny, Piráti chtěli část odvolat

20. září 2019 06:05

Zastupitelům Pirátů se na čtvrtečním jednání zastupitelstva Pardubic nepodařilo odvolat primátora Martina Charváta (ANO) a další čtyři radní.

Vadilo jim, že na mimořádném jednání rady 10. července nehlasovali pro návrh, aby se město odvolalo proti rozhodnutí krajského úřadu udělit výjimky chvaletické elektrárně z evropských limitů pro emise škodlivin. Tím podle Pirátů nejednali v zájmu obyvatel města.

Navrhovali, aby byl odvolán primátor Martin Charvát (ANO) a radní Petr Kvaš (ODS), Jiří Rejda (ANO), Tomáš Pelikán (Sdružení pro Pardubice) a Jan Mazuch (ODS). Proti však byla většina zastupitelů.

Čtěte také

Politici navržení k odvolání namítali, že mohou mít svůj názor a hájí zájmy určité skupiny občanů. Podle Kvaše například části obyvatel záleží na tom, aby elektřina výrazně nezdražila, přičemž životní prostředí se zhorší jen minimálně.

V roce 2021 se změní povolené emisní limity. Společnost Sev.en EC, která elektrárnu provozuje, chce od té doby vypouštět ročně 303 kilogramů rtuti a 337 tun oxidů dusíku nad limit. Žádala o to proto, že by údajně musela investovat 1,4 miliardy korun, aby docílila nově požadovaných limitů.

V únoru zastupitelstvo schválilo, že Pardubice nesouhlasí s udělením výjimky elektrárně. Důvodem byla ochrana zdravého životního prostředí ve městě. Zastupitelé však výslovně nezavázali radní, aby se proti případně udělené výjimce odvolali.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související