Častolovice

Renesanční zámek a barokní kostel sv. Víta. To jsou dvě dominanty městyse Častolovice, který se nachází v okrese Rychnov nad Kněžnou, tedy v Královéhradeckém kraji.

Geograficky leží v Orlické tabuli podél silnice z Týniště nad Orlicí do Kostelce nad Orlicí, potažmo do Solnice a Rychnova nad Kněžnou. Díky své poloze se Častolovice staly železničním uzlem regionu. Městysem protéká řeka Bělá a počet obyvatel je přibližně tisíc sedm set.

Historie Častolovic sahá až do 13. století. V městečku mělo tradici vaření piva, která ale už do dnešních dnů nesahá. Přestože se v Častolovicích nachází zámek, který je v držení rodu Šternberků, tedy rodu se zlatou hvězdou v modrém poli, neodráží se tato skutečnost ve vyobrazení znaku městyse. Najdeme v něm v modrém poli zlatého kapra prostřeleného stříbrným šípem.

Jednou z dominant města je renesanční zámek, jehož věž s mohutnou kopulí doslova přitahuje pohledy turistů. Expozice zámku nabízí návštěvníkům procházku dějinnými etapami od renesance až po biedemayer. V každém pokoji máte doslova pocit, že chvíli před vaším příchodem někdo odešel. Chloubou častolovického zámku je jistě rytířský sál s bohatě zdobeným kazetovým stropem.

V zámeckém parku v Častolovicích je i obora

Za zámkem se rozkládá čtyřicetihektarový zámecký park založený ve stylu anglického parku. Jeho součástí je malý zvěřinec, obora s bílými daňky, rybníček či růžová zahrada. Park je pro veřejnost otevřen po celý rok. Samotný zámek pouze v sezoně od dubna do října.

0:00
/
0:00
autor: Lukáš Peška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.