Čekání na bílou smrt aneb Za žraloky s potápěčem, spisovatelem a producentem Stevem Lichtagem

Steve Lichtag, rodným jménem Zdeněk Loveček, ač má za sebou účinkování ve snad patnácti filmech (mj. Holky z porcelánu), je paradoxně mnohem známější jako potápěč mezi žraloky. Jako první se ponořil bez ochranné klece k velkému bílému žralokovi, ale je podepsaný také pod dokumentem o Miloslavu Stinglovi a dalšími snímky. 

Vojenská letadla a okurky

Čtěte také

Také o výše zmíněném je náš rozhovor se Stevem Lichtagem v dalším pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem také. A nechyběl ani můj cestovatelský kufřík s několika zajímavými předměty k tématům poutavého povídání.

Naše cestování odstartovala kazeta o vojenském letectví a sklenice okurek ze Znojma. Právě tam se totiž Zdeněk Loveček narodil a jeho otec byl vojenským pilotem. Létaní mého hosta sice baví, ale víc ho lákají hlubiny. Ten mokrý vesmír, nikoli ten vysoko nad hlavou.

Amerika a pak žraloci

Čtěte také

Pochopitelně jsme se v našem rozhlasovém cestování přenesli také do Spojených států, kde už jako Steve Lichtag se můj host u mikrofonu mimo jiné také věnoval herectví a filmu, ale i závodům na motorkách. Dobrodružná nátura ho ale zavedla do podmořského světa - mezi žraloky.

Na Floridě si prý na žraloky postupně zvykal. K nim se nejen potápí, ale točí o nich i filmy. Takže naše cestování na rozhlasových vlnách je většinou ponorem do vod moří a oceánů. I když jsme začali rozverně žralokem na staré botě, kterým jsem Steva hodně pobavil. Já bych si ale, na rozdíl od něj, blíž k jinému druhu žraloka netroufnul.

Čekání na bílou smrt

Čtěte také

To je titul bestselleru Steva Lichtaga, který jsem měl v kufříku pro natáčení rozhlasového cestování také. A od něj jsme se odrazili k putování po různých mořích a oceánech světa za žraloky. Pro většinu lidí obávanou hrozbou některých dovolenkových destinací, pro mého hosta pořadu Na cestách obdivovaného a respektovaného obyvatele podmořského prostoru.

Bojí se Steve Lichtag žraloků? Uslyšíte na rozhlasových vlnách, že se jako kluk bál i pro brambory do sklepa. Dnes vám ale už i trochu poradí jak se při setkání se žralokem chovat.

Kam za žraloky

Ne, že byste se za nimi asi chtěli vydat, ale za velkými bílými žraloky prý musíme do vod kolem Austrálie, Fidži nebo Jižní Afriky. Ale žraloci jsou i v Rudém moři nebo v moři Středozemním.

A narazit na ně můžete podle zkušeného znalce žraloků i u Malty. Čímž mě Steve Lichtag poněkud překvapil. Kolik je vlastně druhů žraloků? Prý stále nevíme. Ale bez žraloků by oceány a moře nebyly čím jsou.

Bahamy, ale i Čelisti

Kde je ráj pro milovníky žraloků a jak náš pohled na ně ovlivnil film Čelisti? I to jsou témata našeho cestovatelského rozhovoru, ve kterém uslyšíte poutavého vypravěče Steva Lichtaga.

Steve Loveček Lichtag

Jsme někde chráněni před žraloky? Podle hosta rozhlasového pořadu nikoli - žraloci jsou ve vodách doma, my jako lidé jsme tam na návštěvě.

Festival v Teplicích nad Metují i Afrika

Steve Lichtag má vazbu i k nám do regionu východních Čech. Potkat jste ho mohli například i na Festivalu filmů s horolezeckou tematikou v Teplicích nad Metují, kde byl dokonce předsedou poroty.

Čtěte také

Ale v zahraničí jsou jeho oblíbenými destinacemi Indonésie nebo Afrika jako obdivuhodný kontinent.

A povíme si něco i o Filmovém festivalu "Voda - moře - oceány", který v roce 2004 Steve Lichtag založil.

Jak je tedy zřejmé, budeme se tentokrát v pořadu "Na cestách" pohybovat hlavně kolem vody. A zážitky Steva Lichtaga vám společně zprostředkujeme v pondělí 16.října 2023 jako obvykle po 18. hodině na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice. Tak si nás nalaďte nebo poté najděte v audio archivu pořadu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související