Na cestách kolem světa s neuvěřitelným člověkem, náčelníkem Okimou - Miloslavem Stinglem

První zářijové vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" je v pondělí 7. září po 18:00 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové i Českého rozhlasu Pardubice zasvěcené osobnosti z těch skoro neuvěřitelných. 

Jen si představte, že se do jednoho života vtěsnalo 150 navštívených zemí světa, 43 sepsaných knih, které vyšly po celém světě v nákladu 17 milionů výtisků, přednášky na 50 univerzitách a vědeckých pracovištích. A že artefakty z úctyhodných 89 let života jednoho jediného muže skrývá 10 tun archivu ve 280 kufrech a dokumentuje i nejméně 150 tisíc fotografií...

Jaký byl Miloslav Stingl

Po takovém výčtu neuvěřitelných statistických údajů, které by vystačily na desítky životů aby se člověk skoro lekl záměru představit Miloslava Stingla v pouhé hodince rozhlasového pořadu.

Na cestách za Miloslavem Stinglem

Pokusíme se o to i s rizikem, že toho většina bude nedopovězena, na spoustu zajímavostí se nedostane a mnohé bude jen naznačeno. Jaký byl "malý velký cestovatel", etnograf, spisovatel, fotograf, který si už v dětství namaloval mapu světa a naplánoval daleké cesty?

Trojice o legendě

Že byl Miloslav Stingl při všech těch - i ve světovém měřítku - unikátních cestovatelských počinech člověkem neobyčejně skromným, přátelským, mužem s respektem k druhým, s humorem a úctou k lidem, na tom se v rozhlasovém pořadu shodneme i s trojicí mých hostů.

Čtěte také

Jsem rád, že jsem měl možnost se s Miloslavem Stinglem také setkat. Ale Miloslava Stingla lépe znali a roky se pohybovali v jeho blízkosti hosté pořadu "Na cestách".

Adam Chroust, dokumetarista a producent, autor díla "Miloslav Stingl - Biografie cestovatelské legendy", oceněného jako nakladatelský počin v roce 2017 cenou Magnesia Litera.

Steve Lichtag, filmový producent, režisér, spisovatel, ale i respektovaný potápěč, který dokončuje v koprodukci s Českou televizí film věnovaný fenoménu Stingl s náznem "Malý velký Okima".

Žralok Steva Lichtaga - jako cena

A do třetice Štěpán Rusňák, cestovatel, kapitán říční plavby, který stál za myšlenkou uspořádat na počest Miloslava Stingla po jeho úmrtí ojedinělou vzpomínkovou cestu šedesáti cestovatelů a dalších osobností po nejodlehlejších místech republiky.

Velký člověk v malých detailech

Jak ukázat Miloslava Stingla posluchačům, zněla moje vnitřní otázka.

Čtěte také

Snažili jsme se najít drobné zajímavosti a poskládat obrázek, jak viděli neuvěřitelného muže moji hosté u mikrofonu - třeba pohledem na jeho vztah k vodě a mořím.

Pokoušíme se poodhalit úskalí práce na knize i filmu o muži, kterého si indiánský kmen Kikapů zvolil svým náčelníkem.

Vyprávění, jaký byl Okima - "muž který vede", doplníme i několika artefakty, včetně čelenky, z mého cestovatelského kufříku. A nebude chybět ani hudba blízká srdci Miloslava Stingla.

Petr Voldán

Takové tedy bude pokračování mé talk show "Na cestách" v pondělí 7. září 2020 po 18:00 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové i Českého rozhlasu Pardubice. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související