Češi a jejich novostavby: Jak postavit dům, aby zapadal do okolí

20. duben 2016

Novostavby na okrajích vesnic a měst si žijí svým vlastním životem. Každý dům je něčím zvláštní, jeden čistě moderní s kouřovými okny, další roubený, celý ze dřeva. Celkový pohled na takovou zástavbu je ale velmi nesourodý a oku vůbec neladí.

Každý má jiný sen o bydlení a pak vznikají smutné pohledy na mix stylů, kde se ve finále lidem nežije příliš dobře.

Co s tím? Kontroluje někdo, jak bude budoucí dům vypadat? I na to jsme se ptali vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory Josefa Rusňáka.

„Obraz české krajiny nás začíná trápit.“ Řekl nám Josef Rusňák. „Existuje sice územní plán, který reguluje například výškovou hladinu nebo koeficient zastavění, ale jakou si kdo postaví střechu a jaký bude mít střecha sklon, to už v územním plánu nenajdete. Starostové si ale mohou nechat vypracovat regulační plán.

Regulační plán - cesta z architektonického nesouladu

Regulační plán je jeden z druhů územně plánovací dokumentace. Zpracovat ale takovou studii je pro samosprávy poměrně drahé a organizačně náročné. Přesto to někteří osvícení starostové dělají, protože jim záleží na tom, jak se jejich dětem a vnukům bude koukat na to, co jejich předkové vytvořili.

Některé osvícené samosprávy si zřizují institut městského architekta, který doporučí možnosti, jak zástavbu ve městě začlenit co nejjemnějším způsobem do té stávající.

Postavíme si dům v přírodě!

„Lidé si koupí kousek lesa nebo louku a chtěli by si u toho postavit chalupu. Dříve to šlo, dnes už ne,“ upozorňuje Josef Rusňák.

Evropská unie totiž přijala Chartu ochrany krajiny, která je součástí stavebního zákona. Do volné krajiny tedy můžete umístit například stavbu pro lesnictví nebo zemědělství, ale nesmí to být stavba pro rodinnou rekreaci nebo bydlení.

Domy v mnoha případech nectí své okolí a přispívají tak k nesourodosti zástavby. V některých případech si stylově může odporovat i sám dům

Lidé to často nevědí, protože realitní kanceláře jim řeknou, že pozemek je vhodný pro stavbu. Není to ale pravda. Informace o tom, zda na pozemku můžete stavět, najdete v územním plánu.

Územní plány pořizují obce na daném odboru územního plánování obce s rozšířenou působností. Aktuální územní plán je většinou k dispozici na webových stránkách úřadu. Také na stavebním úřadě vám ukážou územní plán, eventuálně vysvětlí podrobnosti.

Švýcarsko: Ukažte model, pak můžete stavět

A jaká je praxe v jiných zemích? Pokud si chcete například ve Švýcarsku postavit dům, musíte tam nejprve vytvořit jeho věrohodný model z latí. Veřejnost má tak možnost seznámit se s tím, jak bude dům reálně vypadat a zapadat mezi ostatní. Platí tam názor, že stavba vždy ovlivňuje veřejný prostor, proto by se na ni mělo hledět jako na věc veřejnou.

Ukázka vytyčení domu a znázornění jeho obrysů přímo v terénu. Veřejnost a především sousedé tak mohou posoudit, do jaké míry je stavba ovlivní. Švýcarsko
autor: jsl
Spustit audio