Český rozhlas Pardubice odstartoval celodenní vysílání

27. listopad 2002

V pondělí 2. prosince 2002 zaznamenali obyvatelé Pardubického kraje změny v rozhlasovém éteru. V pět hodin ráno odstartovalo celodenní samostatné vysílání Českého rozhlasu Pardubice.

Základním pilířem programu Českého rozhlasu Pardubice je kvalitní regionální zpravodajství a publicistika. Třikrát denně je plánováno vysílání hlavní zpravodajské relace Události regionu. Český rozhlas Pardubice nabídne informační servis ze všech oblastí běžného života - kultury, sportu, zábavy či komunální politiky.

Anežka Česká

Nedílnou složkou programu ČRo Pardubice je dobrá hudba a zábava. Stanice hodlá klást důraz zvláště na dnes tolik žádanou interaktivitu. Posluchači proto budou mít možnost denně ovlivňovat podobu vysílání - ať už formou telefonátů, dopisů a emailů nebo přímou účastí na natáčení pořadů v prostorách objektu Anežky České 29. Samostatné vysílání Českého rozhlasu pro Pardubický kraj se může pyšnit i kvalitním technologickým zázemím, které umožňuje realizaci řady programových prvků stejně jako i efektivní napojení stanice na síť celoplošných i ostatních regionálních stanic Českého rozhlasu.

Český rozhlas Pardubice bude i nadále pokračovat v programové spolupráci s regionální královehradeckou stanicí Českého rozhlasu. V programu se objeví "společné vysílací plochy" - diskuzní pořady, talkshow, soutěže apod.

newsroom

Český rozhlas Pardubice nabídne svůj program na kmitočtu 104,7 FM. Tento "hlavní" kmitočet je určen pro celý Pardubický kraj. Dočasně bude vysílat z kóty Hoděšovice, během několika týdnů se ale přesune na kótu Krásné. K lepšímu poslechu a kvalitnějšímu signálu přispějí i dva "dokrývací" kmitočty - 101 FM pro Pardubice a okolí a 102,4 pro Svitavsko.

Podle Martina Kolovratníka, šéfredaktora stanice si na své přijdou i uživatelé internetu: "Vedle klasického vysílání v éteru zaujímá Český rozhlas Pardubice své místo i na síti internet. Zájemci o dění v Pardubickém kraji mohou již nyní využívat zpravodajský server www.rozhlas.cz/pardubice. Jeho měsíční návštěvnost se pohybuje v průměru kolem 4 000 zájemců."

Český rozhlas tímto krokem pokračuje v postupném naplňování ideje "co kraj, to studio". V současnosti vysílá Český rozhlas prostřednictvím svých čtyř celoplošných a devíti regionálních stanic. Výstavba pardubického studia byla zahájena v roce 2000. O rok a půl později se do nového studia v ulici Anežky České 29 přemístila původní pardubická redakce Českého rozhlasu Hradec Králové. Přípravný tým zahájil v březnu 2002 základní vysílání - tzv. lokální odpojovaná okna do programu hradeckého studia. Od pondělí 2. prosince 2002 se vysílání rozšíří na samostatný celodenní program.

Na kmitočtu 100,1 FM, na kterém doposud po celý letošní rok vysílala společně studia ČRo z Hradce Králové a z Pardubic, bude vysílat celoplošné stanice Český rozhlas 2.

Bližší informace: Ing. Martin Kolovratník, Český rozhlas Pardubice, šéfredaktor, tel. 466 500 618, 724 278 189.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.