Cesta od kláštera k elektrárně v Opatovicích nad Labem

29. březen 2015

Elektrárna, kanál, klášter a pláže. Těmito slovy se dají popsat Opatovice nad Labem. Obec, která má dva a půl tisíce obyvatel, leží v Pardubickém kraji, ale do Hradec Králové je to jen jednu zastávku vlakem. Opatovice existují skoro už tisíc let. Dřív tu byl klášter, dnes jsou známé díky elektrárně a také "Opaťáku", kam se jezdí v létě koupat lidé ze širokého okolí. A když jsme u té vody, musíme zmínit i to, že tady začíná Opatovický kanál.

Klášter

Benediktinský klášter svatého Vavřince ovlivňoval rozvoj celého okolí. Patřila mu mimo jiné i Přelouč. Už je tomu ale skoro tisíc let. Založen byl v roce 1073 a v roce 1086 ho král Vratislav II. povýšil na opatství. Klášter zanikl v dubnu 1421, kdy ho vypálili husité a už nebyl obnoven. Mnichům se podařilo uniknout do Slezska.

Opatovický kanál

Na přelomu 15. a 16. století vybudovali strouhu, která napájela rybníky v okolí a také mlýny. Řada rybníků na Bohdanečsku už neexistuje, ale Opatovický kanál se zachoval. Ještě před pár lety z něj zemědělci čerpali vodu na zavlažování. U Semína nedaleko Přelouče se kanál vlévá zpátky do Labe a tím vlastně vytváří velký ostrov, na kterém leží část pardubického okresu.

Elektrárna a horkovod

Horkovod, který vede z opatovické elektrárny, se vlivem tepla roztahuje až o 300 metrů. Aby se nemusela stěhovat elektrárna podle toho, jaké je zrovna počasí, vyrovnávají tuto roztažnost dilatační kolena po celé trase. To znamená z Opatovic do Hradce Králové a na druhou stranu do Pardubic a Chrudimi. Opatovické kotle vytápějí přibližně 60 tisíc domácností na východě Čech.

Tento horkovod vede teplo z elektrárny Opatovice nad Labem do Hradce Králové.

Nakresli mi obrázek

Opatovice nad Labem včetně místní části Pohřebačka žijí čilým společenským životem. Mají knihovnu, pořádají jarmark, sjíždění Opatovického kanálu, vítání občánků, různé přednášky a občas i zajímavé semináře. Třeba kreslení. A tak je možné, že tady někdo objevují svůj talent nějaký budoucí Kupka nebo Leonardo.

autor: mkk
Spustit audio