Cesta přes Železné hory bude delší a komplikovanější. Začíná oprava páteřní trasy

16. duben 2021 10:19

Měsíce uzavírek a stovky milionů korun. Řidiči musí počítat s tím, že cesta přes Železné hory bude letos trochu víc dobrodružná a také delší. Chystá se totiž pokračování opravy trasy, která vede od Trhové Kamenice až na hranice se Středočeským krajem.

Práce už začaly, stavební firmy totiž nejdřív začaly dávat do pořádku silnice, po kterých povedou objízdné trasy. Takže se kácí, vyznačuje a frézuje a to hned na několika místech mezi Třemošnicí a Sečí, kolem Podhořan a Bousova nebo u Vápenného Podola. Na některých úsecích je snížená rychlost, jinde je omezený průjezd řízený semafory. A to je zatím jen příprava.

Čtěte také

V plánu jsou ale i úplné uzavírky, opravovat se budou dva úseky - z Vršova do Seče a ze Seče do Třemošnice. Tam se mělo začít už příští týden, ale možný je odklad kvůli stanovení objízdných tras a třeba i úpravě jízdních řádů. Samotná oprava v každém případě odstartuje ještě tento měsíc.

Neměly by se ale zavírat úplně celé úseky. Mezi Třemošnicí a Sečí by měla být neprůjezdná tři místa najednou, aby zůstal zachovaný přístup do jinak odříznutých obcí. Oprava bude velmi náročná, silnice se musí kompletně předělat a rozšířit, nad Třemošnicí si tak budou muset dělníci poradit třeba i se skalními útesy.

Práce na několik měsíců

Rekonstrukce trasy Železnými horami potrvá několik měsíců. První etapa by měla být hotová v polovině prázdnin, ale pak se ještě bude pokračovat dál. A tímto rokem komplikace neskončí, hned na jaře by měl navazovat poslední úsek z Třemošnice na hranici kraje ve Žlebech. Dohromady je řeč o třiceti kilometrech nových silnic a oprava bude stát víc než 600 milionů korun.

Spustit audio

Související