Stavba chrudimského obchvatu nabírá skluz. Zprovoznění je zatím posunuté o měsíc

23. březen 2021 06:51

Obchvat Chrudimi v termínu nejspíš hotový nebude. Stavbaři se dostali do potíží a chtějí získat víc času. Úsek trasy až za Slatiňany měl být hotový letos v prosinci. Zatím je ve hře minimálně měsíční zpoždění.

Stavba obchvatu je lehce za polovinou. Podle webu Ředitelství silnic a dálnic je hotových 60 procent náspů, po kterých silnice povede. Jsou rozpracované všechny čtyři mosty, které budou na obchvatu stát.

Nejdál se stavbaři dostali s mostem u Vlčnova, který už je skoro hotový a položené jsou i nosníky mostu přes železnici u Slatiňan. Práce na obchvatu začaly vloni v prosinci a jezdit se po něm mělo za dva roky, tedy na konci letošního roku. Teď se ale zdá, že to platit nebude.

Obchvat ve skluzu 

Podle stavbařů akci zdržely dvě hlavní komplikace - první je počasí, protože po několika mírných zimách ta letošní byla přece jen tužší. A navíc byl loňský rok hodně deštivý, takže práce nebylo možné provádět.

A vliv má samozřejmě i pandemie koronaviru, která ochromila provoz některých podniků, zpožďují se třeba dodávky některých materiálů. A podle Ředitelství silnic a dálnic je složitá koordinace ještě s dalšími významnými stavbami D35 a D11, které vyčerpávají kapacity lomů, obaloven a betonáren.

Jak velké tedy může být zpoždění? Zatím to vypadá zhruba na měsíc. Místo v polovině prosince by se tak druhá část obchvatu otevírala až v lednu. Podle Mladé Fronty Dnes ale stavbaři mluví o tom, že by potřebovali navíc aspoň čtyři měsíce.

To se ale nelíbí Ředitelství silnic a dálnic, které stavbu za víc než 400 milionů korun platí. Snaží se naopak tlačit na to, aby se skutečný termín zprovoznění co nejvíc přiblížil tomu původně plánovanému.

Spustit audio

Související