Chcete si vyrobit mýdlo bez chemie? Víme, jak na to

2. červen 2015

„ Je to jako pečení chleba. Chce to velkou trpělivost a zkoušet a zkoušet.“ Řekla v Radioporadně mýdelnice Iva Šukalová ze Slatiňan. Se svým manželem Romanem vysvětlili, jak se domácí mýdlo vyrábí. Rozhodli se jít cestou zpět ke kořenům a obnovit tradici mýdlařského řemesla.

Dnes se mýdlo vyrábí průmyslově v laboratořích a bez chemie se jeho výroba neobejde. Dnešní koupelny si bez voňavého mýdla nedovedeme představit. Dříve se ale používalo hlavně na praní prádla, k mytí jen výjimečně. Byla to směs popela a tuku. Přišly na to zřejmě kdysi dávno ženy, které praly prádlo v místech, kde se pálily oběti.

A ženám se právě v těchto místech dařilo prádlo vyčistit lépe, než jinde. Jak nám vysvětlil mýdlař Roman, popel obsahuje uhličitan draselný, který se smíchá s tukem, dojde k reakci a tím vznikne mýdlo. V Čechách se používaly k výrobě mýdla nejčastěji živočišné tuky a louh z popela a vápna. Nebyla to ale příliš voňavá alchymie.

Do 1. světové války si lidé většinou vařili mýdlo doma sami. Manželé Šukalovi vycházejí z původních metod, které používali spíše v jižních zemích. Používají rostlinné oleje – olivový nebo kokosový.

A jaký je postup při výrobě domácího mýdla?

Potřebujete vařič, na kterém se rozpustí tuhé tuky. Základem je kokosový nebo palmový olej. Může se přidat olivový, konopný nebo jojobový olej, záleží na tom, jestli je to mýdlo pro děti, na suchou pokožku nebo k jinému účelu.

Po sestavení receptury se oleje smíchají v jednom hrnci a rozpustí. Ve druhém se připraví louhový roztok – používá se hydroxid sodný ve formě kuliček. Odměří se množství kuliček a nasype do přesně odměřeného množství vody. Vznikne roztok, který se sám zahřeje až na sto stupňů. Postupně se obsahy obou nádob zchladí na 28 stupňů Celsia.

Jediná operace, na kterou jsou potřeba mít ochranné prostředky - brýle a rukavice - je nalití louhového roztoku do rozpuštěných olejů. Poté se obsahy obou nádob smíchají dohromady a rozmixují. Míchá se tak dlouho, až začne hmota houstnout asi do konzistence pudinku. V této fázi se přidávají bylinky a další voňavé přísady.

Bylinky:
Lepší je přidat do mýdla sušené bylinky, u čerstvých by mohlo dojít ke zplesnivění. Pak se podle potřeby použije přírodní vůně. Čisté esenciální oleje se odměří a nalijí do směsi. Po promíchání se hotová směs odlévá do forem. Mýdlaři ze Slatiňan používají dřevěné formy, které vykládají pečícím papírem. Za 24 hodin se mýdlo vyklopí a nakrájí na kousky. Mýdlo musí ale ještě nějakou dobu zrát. Teprve poté, když hydroxid sodný zreaguje, může se mýdlo použít.

autor: jsl
Spustit audio