Jak uchovávat chleba? A proč je lepší péct ho v klasické troubě? Radí chlebový someliér

25. červen 2025

Největší audioportál na českém internetu

Pečení chleba | Foto: Fotobanka Pixabay

V čem je kvasový chleba lepší než ten z kvasnic? Poslechněte si v záznamu pořadu

Když si přinesete voňavý bochník chleba z obchodu, nenechávejte ho v mikrotenovém sáčku. Takto uložený bochník velmi brzy podléhá plísním. Jak ho nejlépe uchovat?

Radu jsme získali od zkušeného chlebového someliéra Stanislava Janíčka ze Svazu pekařů a cukrářů České republiky.

Nechat vydechnout a zabalit do utěrky

„Když si přinesete voňavý, možná ještě vlažný chleba domů z obchodu, položte ho volně na čistou utěrku a nechte vydechnout. Čerstvý chleba má v sobě hodně vlhkosti, proto není dobré dávat ho do igelitu. Po vydechnutí zabalte chleba do utěrky a uložte do spíže,“ radí Stanislav Janíček.

Druhý den ráno můžete postup opakovat. Chleba vybalte z utěrky, nechte volně a po vydechnutí zase zabalte. Pokud skladujete chleba delší dobu a bojíte se, že vám ztvrdne, můžete ho v dalších dnech zabalit do utěrky a ještě vložit do igelitového sáčku.

Pečení chleba

Domácí pekárny jsou podle Stanislava Janíčka skvělou vychytávkou pro domácí pečení. „Z mého pekařského pohledu dokáže domácí pekárna velmi dobře zpracovat těsto. Ale z hlediska pečení neupeče tak kvalitně jako klasická trouba. To znamená, že je lepší těsto zpracované z pekárny upéct v klasické troubě,“ podotýká pekař.

Troubu předehřejte na 250 stupňů Celsia

Troubu předehřejte na 250 stupňů Celsia, vložte tam kalíšek s vodou kvůli vytvoření páry a předehřejte si také plech.

„Když je plech nahřátý, položte na něj zpracovaný syrový bochník, aby těsto dostalo pecku, chleba se napnul ve vlhkém prostředí, narostl do co největšího objemu a dobře se zapekl. Po pěti minutách troubu zeslabte na 180 – 200 stupňů Celsia, kalíšek s vodou vyndejte,“ pokračuje pekař Janíček. Půlkilový chleba se peče přibližně půl hodiny, kilové bochníky jsou hotové za 45 – 50 minut.

Chlebový someliér Stanislav Janíček

Po vytažení ještě můžete bochník potřít vodou, aby byl krásně lesklý. Pak ho položte na utěrku a nechte vystydnout ze všech stran. Chleba se potřebuje důkladně vydýchat. 

V čem je kvasový chleba lepší než ten z kvasnic? Poslechněte si v záznamu pořadu. 

Mohlo by vás zajímat