Chrudim chce zpátky pozemky před zavřeným hotelem Bohemia. Rozhodne soud

5. září 2024 11:46

O pozemcích u hotelu Bohemia v Chrudimi má rozhodovat soud. Město chce získat plochu před rozestavěnou a uzavřenou budovou zpátky. Jenže výpověď nájemní smlouvy současní vlastníci hotelu napadli u soudu. Letitý spor tak stále nekončí.

Chrudim se rozhodla smlouvu o pronájmu pozemků ukončit, protože podle radnice vlastníci hotelu nesplnili to, co měli. Původním majitelům Bohemie město pozemky pronajalo před 12 lety a také zaplatilo přeložení sítí. A na oplátku za to chtělo, aby před hotelem stálo parkoviště, které nebude sloužit jen hostům, ale jeho část budou smět řidiči volně využívat.

Nadzemní, podzemní? Žádné!

Dalších několik let trvaly dohady o tom, jak bude parkoviště vypadat. Chrudim trvala na podzemní variantě, majitelé hotelu nabízeli jenom levnější povrchovou stavbu. A když jednání znovu uvízla na mrtvém bodě, vedení města nájemní smlouvu vypovědělo, aby stavbu parkoviště mohlo začít chystat samo.

V plánu je podzemní parkoviště, prostranství před hotelem Bohemia je ale stále prázdné

Majitelé hotelu ale s výpovědí nesouhlasí. Svoje důvody sice nekomentují, ale ukončení smlouvy považují za neplatné. Obrátili se proto na okresní soud v Chrudimi se žalobou. Ten by měl tedy rozhodnout, jestli je ukončení pronájmu opodstatněné. Nejde jen o pozemky samotné, Chrudim také žádala majitele o to, aby staveniště před hotelem uvedli do původního stavu.

Hotel je zavřený víc než deset let, žádný veřejný plán na jeho zprovoznění ale neexistuje. Ještě vloni Chrudim váhala, jestli hotel nekoupí sama. Nabídková cena byla 40 milionů, dalších 8 za nedokončené parkoviště. Ale tuhle cestu chrudimští zastupitelé nakonec zamítli a souhlasili s výpovědí nájemní smlouvy k pozemkům, tedy s tím, co teď vlastníci žalují u soudu.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy