Chrudim by mohla koupit zavřený hotel Bohemia, majitelé chtějí 40 milionů

22. březen 2023 09:19

Kauza chrudimského Hotelu Bohemia by mohla mít překvapivé řešení. Budova je uzavřená přes deset let. Rekonstrukci tehdy přerušil policejní zásah a další roky se táhnul soudní spor. Současní vlastníci se teď obrátili na město s nabídkou, ať si hotel koupí. Požadovaná cena je ale skoro padesát milionů korun.

Odpověď na otázku, proč hotel zůstává zavřený, musíme jít hledat víc než deset let zpátky. Tehdejší majitelé se rozhodli hotel vylepšit a modernizovat. Získali na to evropskou dotaci 43 milionů korun. Jenže pak přišla razie, obvinění a soud, který potvrdil pokus o dotační podvod a udělil několik podmíněných trestů a pokut.

Hotel změnil majitele a s ním zase vede dlouhý spor chrudimská radnice. Ta podle původní dohody požaduje před hotelem podzemní parkoviště, které by mohla využívat i veřejnost. Majitelé ale nabízejí jen menší, povrchové, které ale vyjde asi čtyřikrát levněji. Neshody by mohl vyřešit prodej hotelu, o kterém se teď mluví.

Město nabídku zváží

Nabídku už radnice dostala: 40 milionů za rozestavěný hotel a dalších osm za parkoviště, které zatím nestojí. Pro radnici je priorita parkoviště, na kterém se byla ochotná i finančně podílet. Koupit hotel je ale něco jiného.

Podle radního Chrudimi Aleše Nunváře (Piráti) teď musí všechny možnosti vedení města posoudit a dohodnout se na dalším postupu. „Koupě je jedna z variant. Můžu klidně říci, že to je preferovaná varianta majitelem hotelu. To ale neznamená, že to je preferovaná varianta ze strany města.“

Po městě také kolovaly spekulace, že by se z hotelu mohla stát ubytovna, což je poměrně citlivá věc. Radnice se ale obavy z toho, že hotel převezme někdo, kdo z něj udělá ubytovnu, snaží rozptýlit. Podle ní to není možné z toho důvodu, že takové využití územní plán nedovoluje. Bylo by tedy nutné prosadit změnu a k té se vedení města staví dost skepticky. Žádný takový konkrétní návrh na stole není.

Spustit audio

Související