Hasiči a obce na Pardubicku shánějí pomoc pro regiony postižené povodněmi

18. září 2024 09:15

Košťata, lopaty, desinfekční přípravky, balené vody a trvanlivé potraviny. To jen část toho, co je nyní nejvíc zapotřebí v oblastech nejhůře postižených povodněmi, aby tamní lidé mohli začít s úklidem a odstraňováním škod. Na Pardubicku už kvůli tomu spontánně vznikají humanitární sbírky a některé obce také chystají peněžní dary.

Jednu z prvních materiálních sbírek pořádají třeba dobrovolní hasiči v Cholticích. Určená je pro oběti povodní v obci Česká Ves u Jeseníku, kde mají záplavy opravdu katastrofální následky. Víkendová velká voda odřízla obec od okolí, poničila domy, silnice, inženýrské sítě a mosty, naplavila do ulic hlínu a tuny dřeva.

Košťata, kolečka, dezinfekce

Místní začínají uklízet, ale nedostává se jim nářadí, chybí košťata, lopaty, kolečka, dezinfekce a spousta dalších věcí. A s tím má pomoct právě sbírka v Cholticích, připojují se k ní navíc i obce Barchov a Jezbořice.

Do sbírky je možné přispět dnes a zítra mezi 16 a 19 hodinou. Zájemci mohou do choltické hasičské zbrojnice nosit lopaty, kolečka, košťata, hrábě, dezinfekční prostředky, ručníky, hadry, vlhčené ubrousky, mycí prostředky a kbelíky.

Jeseník po povodni

V pátek hasiči vybrané věci odvezou do České Vsi, kde jsou v kontaktu s místními dobrovolnými hasiči. Poskytnout pomoc je připravená i choltická radnice, předpokládá uvolnění finančního daru ve výši 150 tisíc korun.

Pomoc postiženým oblastem chystá i město Holice. Tam vyhlásili sbírku už v pondělí a dnes je poslední den, kdy je možné do ní přispívat. Opět od lidí vybírají všechny možné úklidové prostředky a ruční nářadí, holínky, saponáty, mýdla a kromě toho také balené vody a trvanlivé potraviny.

První várka darovaných věcí už dnes zamířila do Luže, tedy jedné z nejvíc zasažených obcí na Novohradce. Vedle toho také zastupitelé Holic schválili peněžní dar v hodnotě 1 milionu korun pro oběti záplav v Česku.

Kde například pomáhají

Dary přijímá také humanitární sklad Českého červeného kříže v bývalém obchodu kubík  Chrudimi, sběrné místo je do pátku také v Hlinsku v Centru Jana XXIII., pomoc sbírají od čtvrtka do soboty také ve skautské klubovně ve Slatiňanech. Trvanlivé potraviny a úklidové prostředky mohou lidé donést od středy do pátku i do technických služeb v Seči i jinde.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy