Chrudim plánuje novou propojku, chce tak zpřístupnit Skřivánek

25. říjen 2023 11:32

Vedení Chrudimi se snaží najít způsob, jak odblokovat pozemky pro bytovou výstavbu v lokalitě Skřivánek. Kromě města je vlastní soukromí majitelé, problémem je jejich dopravní napojení.

Radnici se podařilo domluvit s některými z nich na vybudování dopravního propojení ulic Olbrachtova a U Vápenky, což by umožnilo snazší příjezd do lokality. „Schvaluje se smlouva o smlouvě budoucí o podmínkách provedení stavby. Dlouhodobě se připravuje zástavba lokality Skřivánek a domluva s developerem, který vlastní zhruba třetinu pozemků. On si podmiňoval vypořádání pozemků těmito dohodami a zajištěním přístupu do lokality,“ řekl starosta František Pilný (ANO).

Přístup k novému sídlišti

Skřivánek léta čeká na vyřešení dopravního napojení, oblast je z velké části omezena železniční tratí. V rozsáhlé proluce za nádražím mělo podle představ investorů vzniknout sídliště rodinných a bytových domů. Lidé ze sousední čtvrti však kritizovali mimo jiné fakt, že zástavba by znamenala další zátěž pro chrudimskou dopravu, protože k ní nevede žádná větší cesta. Investoři by ji museli společně vybudovat.

Oponentům výstavby se podařilo dosáhnout i snížení výšky bytových domů. Pro zástavbu si radnice nechala zpracovat územní studii, kterou musí investoři respektovat. Smlouva o smlouvě budoucí uvolní podle uvolněného radního Aleše Nunváře (Piráti) městu ruce ke zpracování projektové dokumentace.

Příprava stavby silnice včetně potřebných povolení by měla trvat dva až tři roky „V Chrudimi bytostně chybí stavební parcely na rodinné domy. Měla by to být naše priorita, měli bychom pokračovat co nejrychleji a umožnit lidem stavět v Chrudimi, kde budou lidé bydlet a nebudou odcházet z města,“ uvedl Pilný.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související