Chrudim pořídí nový protipovodňový varovný a informační systém

11. březen 2020 09:30

Chrudim nejdříve osadí čidly lokalitu Na Šancích, kde v minulosti voda stékající z polí zaplavila suterény několika panelových domů na sídlišti a zaparkovaná auta.

Systém bude hlásit i dobu, za jakou by mohla záplava místo postihnout, řekl starosta František Pilný (ANO): „V podstatě se jedná o nový městský rozhlas, který v sobě bude obsahovat prvky automatického hlášení, třeba při povodních.“

Čtěte také

Současný městský rozhlas pochází z roku 2002, je analogový a není v dobrém stavu. Nový by měl být digitální, všechny reproduktory by měly vysílat ve stejný okamžik a zvuk by se neměl tříštit. V budoucnu by se měl systém varování rozšířit i do dalších částí města, které projektanti vytipují.

Město počítá s tím, že náklady na celý rozhlas dosáhnou 12,4 milionu korun, větší část by mohlo získat z dotace. V minulosti Chrudim uvažovala o tom, že v polích nad lokalitou Na Šancích, kde domy stojí na místě bývalého rybníku, vybuduje velký poldr, který by srážkovou vodu zadržoval. Podle Pilného by to bylo nákladné a technicky obtížné, navíc město nevlastní potřebné pozemky.

Řešením by mohlo být vyzdvižení silnice směrem na Topol, která vede nad sídlištěm, na násep. Ten by vodu zadržoval jako hráz a stačilo by vybudovat několik menších poldrů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související