Chrudim změní systém přidělování městských bytů. Někteří nájemníci zaplatí víc

15. srpen 2020

Někteří nájemníci v chrudimských městských bytech nejspíš budou muset zaplatit víc. Radnice chce zavést nová pravidla pro žadatele o bydlení. Mezi plánované změny patří i úprava ceníku, aby se sazby přiblížily obvyklým částkám na trhu.

Hlavní důvod pro změnu v rozdělování bytů v Chrudimi jsou peníze. Městu patří skoro 500 bytů a ty vytvářejí ztrátu. Nájemné je tak nízké, že musí město provoz a údržbu doplácet. Radnice chce proto byty rozdělit do několika kategorií.

Jedna z nich by měla být nastavená na komerčním principu, tedy bude se tam platit takové nájemné, které je běžné u soukromých pronajímatelů a ceny se přiblíží těm tržním. Ale to by se nemělo týkat bytů třeba v domech s pečovatelskou službu nebo zařízeních pro seniory, které městu také patří, jak vysvětluje starosta Chrudimi za ANO František Pilný. „Nějaké sociální případy, dobře, nechme nájem takový jaký je. Ale abychom dotovali nájem i lidem, kteří mají více než průměrnou mzdu, je podle mě nesmysl.“

O cenách zatím není rozhodnuto

Jak se změní ceny zatím jasné není. V návrhu nové koncepce bylo zvažované zdražení až o polovinu. V současné době nájemníci v městských bytech platí 50 korun za metr čtvereční. U menšího bytu je to tak asi tři tisíce měsíčně. Pronájem srovnatelného bydlení se přitom ve městě běžně nabízí asi za osm až deset tisíc korun měsíčně.

Podle chrudimského místostarosty za Piráty Pavla Štěpánka by nový systém měl začít fungovat nejdříve příští rok. Zbývá ještě dopracovat přesnou podobu nové koncepce, jedna z možností je třeba i vytvoření koordinátora bydlení - úředníka, který by jednotlivé žadatele prověřoval, nebo jim pomáhal získávat příspěvky na bydlení. Podle místostarosty Štěpánka má být nový systém přehlednější a také spravedlivější, než je současná praxe.

Spustit audio

Související