Dalších 25 mladých rodin má šanci získat v Pardubicích startovací byt

4. srpen 2020 06:48

Mladé rodiny mají příležitost získat od pardubické radnice startovací byt. Město už pátým rokem pronajímá malometrážní byty za zvýhodněné nájemné, zájem výrazně překračuje nabídku. I letos je v nabídce pětadvacet bytů, a to v ulicích Bělehradská, Sluneční, Sokolovská a Železničního pluku.

Menší byty jsou vlastně podpora mladých rodin, které nemají dostatek prostředků, aby si například vzaly hypotéku na nový byt. Takže město nabízí své většinou nově opravené byty 1+kk, 1+1 a 2+kk, jsou v osmi lokalitách, a to hlavně na sídlišti Polabiny, ale i v centru města. Za čtyři roky už díky projektu našlo aspoň dočasné bydlení 100 rodin i jednotlivců.

Čtěte také

Ve startovacím bytě mohou lidé zůstat čtyři roky. Město má na startovací bydlení 100 bytů a jak říká Bronislav Štefanča z odboru rozvoje pardubického magistrátu, právě letos ty první rodiny byty vrací.

„Tím, že mají nájemní smlouvy na čtyři roky, tak od toho prvního kola až do roku 2020 si už ti první, kteří byli vylosováni, tu svoji možnost odbydleli a ty byty se nám vrací zpátky prázdné a můžeme je poskytnout dalším zájemcům o startovací byty.“

Štefanča dále řekl, že podle odpovědí v dotazníku, který město připravilo, je momentální výše nájemného a prodejní ceny bytů opravdu pro řadu lidí příliš vysoké a na hypotéku nedosáhnou. Skoro polovina bydlí u rodičů a rádi by se osamostatnili. Ti ostatní uvedli, že bydlí v nájmu a je pro ně těžké našetřit si na své vlastní budoucí bydlení. Pro město je ale hlavně důležité to, že většina dotazovaných plánuje v Pardubicích zůstat i v budoucnu

Byty nejsou pro každého

Město startovací byty pronajímá na čtyři roky, přičemž první tři roky účtuje měsíční nájemné 50 korun, čtvrtý rok 80 korun za metr čtverečný. Každý ze zájemců si přitom může podat jen jednu žádost. Další podmínkou je výše hrubého měsíčního platu minimálně 16 tisíc korun a uchazeč nesmí městu nic dlužit.

V případě jednotlivců je pak dána maximální věková hranice 30 let, u párů a manželů nesmí jejich věk v součtu překročit hranici 65 let, a jeden z nich musí být mladší 30 let.  Žádosti bude magistrát přijímat v termínu od 16. do 17. září a výherce vylosuje  30. září tohoto roku.

Spustit audio

Související