Místo házené parkoviště. V Chrudimi začíná přestavba hřiště u Sportovní haly

12. srpen 2020

Nejdřív hřiště, pak parkování načerno a nakonec oficiální parkoviště. To je ve zkratce příběh jedné asfaltové plochy uprostřed Chrudimi. Radnice se rozhodla využít zničené házenkářské hřiště u Sportovní haly.

Dlouho zůstávalo zavřené, pak se tam naučili lidé parkovat, i když to úplně oficiálně povolené nebylo. Vedení města se proto rozhodlo zaplatit proměnu na parkoviště, které je jen pár minut od centra.

„Sportovat už se na něm nedalo, vzhledem k povrchu asfaltu a dírám, které tam byly,“ vysvětluje starosta Chrudimi za ANO František Pilný. Hřiště je popraskané, zčásti zarostlé trávou, odvodňovací kanály se propadají. Házená se tam nedá hrát už několik desetiletí.

Nové parkoviště by měli řidiči začít využívat ještě tento měsíc

Jednoduchá proměna na parkoviště ale přichází na řadu až teď. Předchozí varianty totiž byly podstatně dražší, říká místostarosta Chrudimi za Piráty Aleš Nunvář. „Existoval tady starý projekt, který byl velmi nákladný, byl v řádu několika milionů korun. Ten jsme nechali předělat, abychom tam dokázali realizovat parkovací místa levněji.“

Hřiště, auta, nafukovací hala

Rozpočet na nové parkoviště je nakonec jen 330 tisíc korun. Za tu cenu Chrudim získá 79 parkovacích míst. Kromě nejnutnějších oprav musí následovat ještě další změna, aby bylo možné na odstavnou plochu vůbec zajet.

Čtěte také

Z části navazující jednosměrné ulice tak bude oficiální příjezd, dodává starosta František Pilný. „S tím souvisí, že i ten kousek Sladkovského bude odspoda obousměrný, bez parkovacích míst po jedné straně.“ Nízkonákladové a recyklované parkoviště ale má být jen dočasné řešení. V budoucnu by totiž auta zase měli nahradit sportovci, popsal další plány radnice místostarosta Aleš Nunvář. „Protože s touto plochou máme potencionálně plány ještě jiné, zvažuje se varianta, že by tam stála nafukovací hala, ale do té doby bychom tam rádi realizovali parkovací místa.“

Kdy přijde řada na nafukovací halu, to zatím jasné není. Nové parkoviště by měli řidiči začít využívat ještě tento měsíc.

Spustit audio

Související