Chrudim zvažuje modernizaci veřejného osvětlení kvůli drahé elektřině

30. prosinec 2021

Chrudimská radnice bude v příštím roce platit za elektřinu trojnásobně víc než letos. Kvůli rostoucím cenám energií stojí okresní město před rozhodnutím, jestli má modernizovat veřejné osvětlení na úspornější svítidla,

Nové ceny za silovou elektřinu předčily očekávání představitelů radnice. Za jeden kWh elektřiny letos město platilo 1001 korun, v příštím roce to bude 3081 korun. Trojnásobek starostu Františka Pilného (ANO) překvapil.

„Jsme na prahu nutnosti kompletní rekonstrukce veřejného osvětlení, jinak se nedoplatíme za elektřinu,“ řekl Pilný.

Čtěte také

Podle něj se tak před deseti lety o modernizaci uvažovalo, tehdejší vedení radnice ji ale neprovedlo. Pilný je starostou jedno volební období, mandát vedení města končí příští rok na podzim.

Modernější svítidla jsou úspornější, využívají LED žárovky. Osvětlení na veřejných místech v Chrudimi se dá rozdělit do několika zón. Na silnicích první třídy nebo na důležitých křižovatkách by měla světla být v provozu po celou noc, řekl Pilný.

Pohybová čidla na cyklostezce

„Na opačném spektru jsou místa, kde se celou noc svítit nemusí. Což je třeba cyklostezka do Medlešic, nemusí se tam svítit ve tři ráno. Dovedu si představit vybavit ji pohybovými čidly, pokud tam někdo pojede v noci na kole, půjde pěšky, světla se budou postupně rozsvěcet a postupně zhasínat,“ řekl Pilný.

Pokud by čidla reagovala s dostatečným předstihem, mohla by být tato varianta svícení dostačující. „Ani bych nebyl pro variantu, že se tam bude svítit v noci méně, a když někdo pojede, světla se rozsvěcí víc,“ řekl Pilný.

Modernizaci veřejného osvětlení nicméně město neprovede hned, je potřebná důkladná analýza.

Vyšší účty za elektřinu řeší i jiná města. Služby města Pardubic požádaly o navýšení rozpočtu, protože za elektřinu budou platit o pět až sedm milionů korun víc. Úsporná svítidla v krajském městě firma instaluje postupně už řadu let.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související