Obchvat Chrudimi je kompletní. Stavbaři dokončili druhý úsek, který odvede dopravu i ze Slatiňan

20. prosinec 2021

Rychlejší, kratší, bez kolon a ucpaných křižovatek. Taková by teď měla být jízda na trase mezi Pardubicemi a Vysočinou. Stavbaři dokončili kompletní obchvat Chrudimi. Na silnici 37 teď budou mít řidiči možnost Chrudim i Slatiňany úplně minout a bez čekání pokračovat dál.

„Já si opravdu myslím, že tato stavba uleví z 50 procent dopravě v Chrudimi,“ tvrdí chrudimský starosta František Pilný (za ANO). Doteď musela městu stačit půlka obchvatu, která končila na výpadovce na Vysoké Mýto. To znamenalo, že se část aut zase vracela zpátky do města a pokračovala dál po silnici I/37 na Slatiňany. Teď budou mít možnost jet po rychlejší přímé trase.

Z půlobchvatu je obchvat

„Po šesti letech dokončujeme celý skelet obchvatu měst Chrudim a Slatiňany. Pro občany obou měst to je, myslím si, velmi důležitý okamžik, protože budou mít opravdu klidné Vánoce,“  říká šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Dokončení obchvatu bylo jednodušší než první část, která vede po estakádě přes Chrudimku.

První úsek stál jeden a čtvrt miliardy, druhý zhruba půl miliardy korun. Přesto stavbaři řešili několik problémů. „Problémy z hlediska velmi deštivého léta. Měli jsme zde problémy se zavodněním celé trasy, takže docházelo k dílčím zpožděním,“ dodal Mátl.

Dva roky na zprovoznění obchvatu ale nakonec stačily. Tisíce aut denně se tak můžou oběma sousedním městům úplně vyhnout. Že by to ale mohlo mít i negativní dopad, s tím starosta Chrudimi František Pilný nesouhlasí.

„Někteří zastupitelé tu obavu mají, že ubyde zákazníků místním podnikatelům, já si to nemyslím. Já když někam jedu, tak pokud vím, že je ucpané město, tak se tam na oběd prostě nestavím.“ Podle starosty bude benefitem lepší průjezdnost Chrudimí a víc míst na parkování.

Radnice chce naopak pokračovat dál a prosadit stavbu severozápadního obchvatu, který by odváděl dopravu ve směru od Čáslavi. Zatím existují tři varianty, kudy by silnice měla vést.

Spustit audio

Související