Chrudimská nemocnice uzavřela kvůli nákaze zdravotníků neurologické oddělení

26. září 2020 20:03

Testy u 22 zdravotníků chrudimského neurologického oddělení ukázaly 16 pozitivních výsledků. Personál byl testován z rozhodnutí krajské hygienické stanice v pátek.

Oddělení je pro příjem nových pacientů uzavřeno, fungovat nebudou ani ambulance. Péče o hospitalizované neurologické pacienty je zajištěna, ostatní neurologičtí pacienti z Chrudimska budou směřováni na neurologické oddělení do Pardubic.

Testování personálu začalo v pátek

V úterý 22. září byla jako podezřelá vyhodnocena jedna pacientka chrudimského neurologického oddělení, která do té doby nejevila žádné příznaky onemocnění covid-19. Nákaza se u ní prokázala následující den. Z rozhodnutí hygieny se poté testovali také pacienti, kteří s ní sdíleli pokoj. Jako pozitivní, byť bez zjevných příznaků onemocnění, se během následujících dnů ukázali ještě další tři. V pátek začalo také testování personálu. Z 22 zaměstnanců oddělení jich má negativní test pouze šest.

„Všichni pozitivně testovaní zdravotníci jsou tzv. bezpříznakovými pacienty a jsou v domácí izolaci. V tuto chvíli není možné říci, jak se nákaza na oddělení objevila. Veškerý personál je vybaven adekvátními ochrannými pomůckami a je pravidelně proškolován v jejich používání,“ řekl Miroslav Sirový, oblastní ředitel pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice.

Pardubická neurologie jako náhrada

Neurologické oddělení je z výše uvedených důvodů uzavřeno a funguje v karanténním provozu. Pečuje pouze o již hospitalizované pacienty, kteří i nadále vyžadují lékařskou péči. Uzavřená je jak lůžková, tak ambulantní část. O pacienty, u nichž byla prokázána nákaza koronavirem, se stará pardubické infekční oddělení a interní oddělení Chrudimské nemocnice, kde se nachází vyčleněná izolační lůžka. Neurologičtí pacienti z Chrudimska jsou směrováni na pardubickou neurologii.

autor: nov | zdroj: Nemocnice Pardubického kraje
Spustit audio

Související