Chrudimské oslavy

14. leden 2005

Věnec se stuhami v barvách města Chrudim položili zástupci radnice u hrobky Břetislava I.v katedrále svatého Víta. Zahájili tak oslavy první písemné zmínky o městě, která z ní činí jedno z nejstarších měst České republiky.

Přesně před 950 lety se v Chrudimi na cestě do Uherska zastavila družina českého knížete Břetislava I. a tento Přemyslovec zde za dosud nezjištěných okolností zemřel. Událost zapsal Kosmas do své kroniky a první písemná zmínka o městě tak byla na světě. Chrudimští zástupci proto uctili jeho památku položením květin k náhrobku a zahájili celoroční oslavy, nad kterými převzal záštitu i prezident České republiky Václav Klaus.

Náhrobek Břetislava I.

Na celoroční oslavy se Chrudim připravovala téměř dva roky. Z městské kasy byla vyčleněno 2,5 milionu korun. 950. výročí první písemné zmínky si město připomene řadou výstav, budou vydány pamětní mince, publikace a speciální internetové stránky. Na hlavní oslavy se Chrudimáci mohou těšit v polovině května. Další velké kolo chystá město na září, kdy bude zvolena nová královna věnných měst a začnou Evropské dny kulturního dědictví. Oslavy skončí 31.prosince 2005 ohňostrojem na Resslově náměstí.

Mediálním partnerem chrudimských oslav je Český rozhlas Pardubice.

autor: KUB
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.