Chrudimský betlém. Vánoční tradice z panelákové kuchyně

1. prosinec 2020 08:38

Zmenšené kostely, dům s jelenem i rozhledna Bára. V Chrudimi si můžou lidé zase prohlédnout speciální betlém. Je ušitý, nebo spíš vyřezaný městu na míru. Měří skoro čtyři metry a pořád roste.

Před čtyřmi lety si zámečník Pavel Tapušík řekl, že je škoda, když Chrudim nemá svůj vlastní betlém. A tak vzal do ruky dláto a začal vyřezávat. Doma na koleni, v obýváku, v kuchyni, prostě tam, kde bylo možné dřevěné město zrovna poskládat.

První kousky obšlehnuté z papíru

Řezbář samouk si postupně musel najít vlastní rukopis. „Vůbec první byl svatý Josef. Toho jsem udělal podle papírového Orlickoústeckého betlému. Časem jsem se naučil nakreslit postavičky sám. Třeba tady řezbář s dlouhými vlasy a vousy, to jsem celý já,“ směje se Pavel Tapušík.

Originální je ale betlém v tom, že do něj vtiskl prvky typické pro Chrudim. Kostel Nanebevzetí Panny Marie i se skleněnými vitrážemi nebo z nových staveb rozhlednu Bára. Se svými spolupracovníky šel do detailu. Světelná signalizace na dřevěné věži tak bliká ve stejných intervalech, jako světlo na skutečné rozhledně.

Pavel Tapušík se svým betlémem

A v betlému ožívají i chrudimské pověsti a legendy. Najdete tam tak bezhlavého kapucína nebo švédské vojáky, kteří zrovna hrají kostky o zázračný obraz svatého Salvátora.

Radši deset velbloudů, než jednoho koně

Ne všechno jde ale napoprvé a hladce. Pavla Tapušíka nepotrápily ani tak nejvýznamnější stavby, ani plejáda různých řemesel a profesí. „Ten kůň, nemyslím to zle, ale je to mrcha zvíře. Je složitý jak na namalování, tak samotné vyřezávání. I ten velbloud se proti tomu dělá líp,“ říká autor betlému.

Se svým dílem reprezentoval Chrudim na setkání betlémářů v Olešnici v Orlických horách. A dostalo se mu uznání i od restaurátora a betlémářského matadora Kamila Andrese. A taky doporučení: „Musí se to co nejvíc hejbat.“

Chrudimský betlém vznikal v panelákovém bytě

Chrudimský betlém už zčásti mechanický je. Postupně by měly ale ožívat i další figurky. „Bezhlavý kapucín by se měl procházet kolem klášterní zdi. Tu je potřeba dodělat. Přibyde i postava Josefa Ressela, který bude točit modelem lodního šroubu. Do kostela sv. Kateřiny budou lidé chodit na mši, řezník zase začne půlit prase,“ pokračuje ve výčtu Pavel Tapušík. Jeho práce na betlému tak ani zdaleka nekončí.

Už teď ale jeho dílo budí obdiv a dokáže vykouzlit úsměv. Přesvědčit se můžete ve vestibulu staré chrudimské radnice až do 6. ledna.

Spustit audio

Související