Na adventní věnec květy nepatří. Každá svíčka má svůj význam. Víte jaký?

23. listopad 2020

V Zahradnictví u Františka to voní jehličím. Tradiční adventní věnce jdou na dračku. Výroba začíná výběrem jedle. Na tu nedá zahradník František Hlubocký dopustit. Má totiž ohromnou výhodu. Krásně voní, nepíchá při práci a výrobky z ní jsou trvanlivé i v suchém prostředí.

„Vezmu si bohatší větvičku, seříznu špičku a zapíchnu ji do slaměného věnečku, postupně si jednotlivé větve přimotávám nití. Pevná černá nit postačí a při přízdobě pak silnější drátek nepřekáží,“ popisuje výrobu adventního věnce Aneta Charvátová.

Oříšek, šiška a makovička - zakuklená přání

Pokud chcete vycházet z tradice, použijte plody, které v sobě mají zárodek něčeho nového. Bohatě postačí oříšek, šiška a makovička.

„Naši předkové to brali jako zakuklené přání pro hospodáře a jeho hospodářství. Oříšek, šiška, makovička, popřípadě červené jablíčko, vše by mělo být plné,“ vysvětluje zahradník Hlubocký.

Plod má v sobě schovaný zárodek nového života a o Vánocích se těšíme z nového života, který se právě narodil. Šiška značí hojnost množení, makovička symbolizuje peníze.

Na adventní věnec patří přírodní materiály

„Na adventním věnci by rozhodně neměly být žádné květy, a už vůbec ne suché, a tuplem ne umělé. Suchý květ symbolizuje konec něčeho. A umělé přízdoby? Tam si lžeme sami sobě do kapsy, koukáme se na kousek umělé hmoty a myslíme si, že vidíme orchidej,“ shrnuje František Hlubocký. 

Každá svíčka má svou barvu a název

Červená barva je barva života a lásky. Protestanská víra upřednostňuje právě tuto barvu svíček na adventním věnci. Katolíci mají barvu adventu fialovou, což je barva obřadnosti, zadumání, přemýšlení.

Adventní svíčky nemusí být vždy uspořádané do kruhu

„První dvě svíčky by tedy měly být fialové, první se jmenuje Naděje neboli Svíce proroků, druhá Betlémská svíce se zapaluje za mír a třetí je Pastýřská, která symbolizuje přátelství. Ta už může být růžová, což je barva radosti. Čtvrtá svíčka by měla být podle katolíků zase fialová. Jmenuje se Andělská, nebo také Svíce za lásku,“ popisuje Hlubocký.

Pokud se vám líbí spíš svíčky postavené vedle sebe, nikoliv v kruhu, je to z hlediska tradice v pořádku. Tímto způsobem se svíčky dávaly do kostela na obětní stůl. Zapalovaly se zleva doprava. I při volbě přízdob vychází florista František Hlubocký z tradice.

Na Štědrý den přidejte bílou svíci naděje

Jak protestanti, tak katolíci uznávají bílou barvu. Tuto barvu můžete využít pro svíci číslo pět, která se nedává přímo na věnec, ale vkládá se do jeho středu. Právě na Štědrý den by už adventní věnec neměl stát na stole, ale dává se stranou. 

Do středu věnce položte talířek a na něj postavte velkou bílou svíci. Ta symbolizuje bílé světlo, které prorazilo tmu. Přichází světlo, slunce, už se máme zase na co těšit.

Spustit audio

Související