Chrudimský vzkaz do Pardubic. Pokud naši nemocnici neudržíte, převezmeme ji

22. červen 2022 11:35

Když nebude jiná možnost, budeme nemocnici provozovat sami. Hodně silný vzkaz adresovali zastupitelé Chrudimi Pardubickému kraji. Nelíbí se jim, že by v nemocnici kvůli personální krizi neměly být dostupné některé služby. Město připouští i variantu, že zdravotnické zařízení od hejtmanství převezme.

Problémy má hlavně oddělení interny, kde chybí lékaři. Podle Nemocnic Pardubického kraje – tedy společnosti, do které patří i Chrudim – krize sahá už do období pandemie koronaviru. Interny nesly největší zátěž a to platilo i po odeznění pandemie a obnovení péče. Vyčerpaní lékaři odešli, nové se nedaří sehnat.

Čtěte také

Do toho se blíží období dovolených a není možné služby poskládat. Pokud se nepodaří sehnat lékaře na výpomoc, bude od července uzavřené lůžkové oddělení interny, zatím na období prázdnin.

Chrudimští zastupitelé jednomyslně schválili deklaraci, která má několik bodů. Předně, nesouhlasí s uzavřením oddělení a trvá na plném rozsahu poskytované péče. Město také slibuje pomoc při hledání nových zaměstnanců, kteří by mohli nastoupit. Ale hlavní a asi nejvíc razantní je prohlášení, že Chrudim je připravená nemocnici převzít a sama provozovat. Ovšem v krajním případě – pokud by kraj uvažoval o utlumení péče, nebo dokonce o prodeji nemocnice.

Personál neví, co bude

Starosta Chrudimi František Pilný (ANO) už dříve řekl, že podle něj nefunguje komunikace mezi vedením nemocnic a personálem. „Jednotliví pracovníci, ať lékaři, zdravotní sestry nebo další personál, nevědí, co bude. Pak se přirozeně bojí, a pokud se jim jinde naskytne jiné, lepší místo, tak odchází.“

Pokud jde o převzetí nemocnice městem, zatím je to spíš silné gesto. Nic takového oficiálně ve hře není, s Chrudimí se v systému akutní péče dál počítá, aspoň to říká krajská radní pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková (STAN): „Chtěla bych ubezpečit občany Pardubického kraje, že s Chrudimskou nemocnicí se i nadále počítá jako s jednou z našich pěti nemocnic Akutní péče. A je dlouhodobě plánován i její rozvoj.“

Zřizovatelé nemocnice se teď chtějí soustředit hlavně na to, aby se podařilo sehnat nové zaměstnance a stav personálu doplnit.

Spustit audio

Související