CoroVent míří do nemocnic. Náhradní plíce pro horší časy pocházejí z Chrudimska

16. říjen 2020

Hned na začátku pandemie koronaviru chtěla skupina českých vědců a podnikatelů pomáhat. Zkonstruovali nouzový přístroj pro plicní ventilaci. Lidé na něj přispěli několik milionů korun. Po důkladném vývoji přichází chvíle pro praktické využití.

„Je to ventilátor určený výhradně pro potřeby pacientů s covidem, ořezaný o zbytné funkce. Laboratoř pořád jede, vyrobené ventilátory dýchají, neustále provádíme sběr dat, vyhodnocování, testy stability,“ říká konstruktér a zároveň starosta Prosetína Michal Vychroň.

Hlaste se!

CoroVent má výjimku ze zákona o zdravotnických prostředcích. „Nejde o standardní zdravotnický protředek. Je to vždy na konkrétní žádost konkrétního zařízení,“ vysvětluje Vychroň.

Michal Kuneš, ředitel firmy Dawell, představuje nový plicní ventilátor CoroVent určený pro lidi s koronavirem

Výrobce plicních ventilátorů apeluje na nemocnice a zdravotnická zařízení, aby co nejrychleji kontaktovaly ČVUT s žádostmi o distribuci přístrojů. Potřebuje znát přesné počty a plánovat dodávky.

Ve vývojovém týmu byli i lékaři, kteří dávali zpětnou vazbu. „Pro mě jako člověka zodpovědného za stavbu to znamenalo, že jsme pořád měnili stupnice, štítky a barvy tlačítek, aby se to co nejvíc přiblížilo běžným přístrojům. CoroVent může obsluhovat zdravotnický personál, který podobná zařízení zná,“ dodává Vychroň.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související