Chrudimská nemocnice je v krizi. Kvůli nedostatku personálu hrozí omezení péče

17. červen 2022 14:15

Nemocnice v Chrudimi v létě pravděpodobně omezí poskytovanou péči. Zdravotnické zařízení má velké problémy s nedostatkem personálu. Může to znamenat i to, že pacienti budou muset cestovat do sousedních Pardubic. Zároveň ve městě vzniká petice, která požaduje pravý opak. Obnovení plného provozu jako v období před pandemií koronaviru.

„Sháním lékaře, kteří by nám v průběhu letních měsíců vypomohli. Přesto budou během této doby v provozu s největší pravděpodobností pouze odborné ambulance,“ popsala černý, ale pravděpodobný scénář, který se týká chrudimské interny, mluvčí Pardubických krajských nemocnic Kateřina Semrádová.

Nemocnice zredukovaná na ambulance

Zavření lůžkové části a redukce na ambulance je důsledek koronavirové pandemie, vysvětluje krajská radní pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková z hnutí STAN. „V posledních dvou letech to byly právě interny, kdo pečoval o pacienty s covidem-19 a po opadnutí covidových vln bylo potřeba zajistit péči i o pacienty, kteří se k ní během této uzávěry nedostali. Bohužel výsledkem bylo obrovské vyčerpání a s ním související vlna odchodů do ambulantního sektoru,“ kde mají lékaři pevnou pracovní dobu a odpadá povinnost sloužit na směny.

A personál, který na oddělení zbyl, potřebuje volno, doplňuje Kateřina Semrádová. „Obrovské množství nevyčerpané dovolené, protože v průběhu covidových vln si zdravotníci dovolenou vybírat nemohli.“

Petice: Neomezujte péči

Po spádové oblasti Chrudimské nemocnice se zhruba sto tisíci obyvateli už koluje petice, které omezování péče odmítá. Žádá naopak návrat k předcovidovému období. S protestem souhlasí i starosta Chrudimi za ANO František Pilný. „Teď jsme na absolutním základu, co by ta nemocnice měla poskytovat. Interna spolu s chirurgií a dalšími obory je srdcem nemocnice, a pokud nebude fungovat interna, tak nemůže fungovat ani velká část nemocnice.“

Vedení nemocnic se snaží krizi odvrátit. Pracovní nabídku dostalo už přes sto lékařů, ale mezeru se nedaří zalepit. „Doufáme, že se situaci postupně podaří stabilizovat natolik, abychom byli schopni zajistit i nepřetržitý provoz lůžkové části oddělení,“ dodala Semrádová.

Lůžková část interny by měla být uzavřená jen na období letních prázdnin. Pacienty převezme nemocnice v Pardubicích.

Spustit audio

Související