Chvaletice chtějí ve vlastní režii vybudovat dva bytové domy

15. březen 2023 07:42

Chvaletice plánují postavit dva domy, 32 vzniklých bytů budou pronajímat. Svěřit výstavbu developerovi radnice nechce, potřebuje byty, u nichž si sama vybere, koho v nich ubytuje, a určí si výši nájemného, řekla starostka Renata Dymešová (Pro město Chvaletice).

Potřebné pozemky město vlastní, v současnosti se připravuje projektová dokumentace. „Musíme se rozmyslet, jak výstavbu zvládneme. Hypoteční úroky jsou dost vysoké a dotace se poskytují jen na sociální byty, což nechceme. Je ale možnost rozdělit to na dvě etapy,“ uvedla Dymešová.

32 bytů s podzemní garáží

Podle studie by měly vzniknout v sousedství domu s pečovatelskou službou, kde jsou nyní plechové garáže, dva bytové domy po 16 bytech s různými dispozicemi. Součástí by bylo i podsklepení a parkovací místa. „Byty prodávat nebudeme, chceme poskytnout mladým rodinám možnost bydlení, není to pro ně v dnešní době jednoduché,“ uvedla Dymešová.

Nájmy v nových bytech by byly zřejmě vyšší než ve starších objektech, aby se investice městu postupně zaplatila. Celý plán by měli ještě letos schvalovat zastupitelé. Chvaletice v minulosti většinu městských bytů prodaly. V některých domech mu zůstaly jen jeden či dva byty, což komplikuje jejich údržbu či modernizaci. Ve městě chystá výstavbu bytového domu i soukromý developer, byty bude prodávat.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související