Mohla tam být dělnická ubytovna, Chvaletice chátrající areál raději koupily. Podle opozice zbytečně

5. únor 2020 10:10

Vedení města Chvaletice na Pardubicku čelí kritice za to, že prý zbytečně mrhá penězi. Opozici vadí, že radnice narychlo kupuje chátrající areál po bývalé ubytovně. Sporný a podle kritiků uspěchaný krok ale město zdůvodnilo obavou, že nemovitost získá soukromník a nastěhuje do ní desítky zahraničních dělníků.

Objekt je zavřený, nikdo se do něj nedostane. Je ale taky hodně zchátralý, má rozbitá okna a uvnitř je nepořádek. Za odkup budovy město schytalo kritiku od opozičních zastupitelů.

Mrhání penězi, tvrdí opozice

„Nás ten nákup velmi překvapil, protože celá akce proběhla velmi rychle, vlastně během jednoho zastupitelstva a neměli jsme možnost ani vidět cenový odhad,“ popisuje chvaletická zastupitelka za nezávislé sdružení Iveta Dejdarová, která si myslí, že koupě zdevastovaného areálu za tržní cenu 1,9 milionu je mrháním veřejnými penězi.

Čtěte také

Argument, že šlo o to zabránit zprovoznění staré ubytovny soukromníkem, nebere Dejdarová vážně: „Vzhledem ke stavu objektu si myslím, že to reálná hrozba nebyla, objekt je ve velmi špatném stavu. Zadruhé nějaké ubytovny užívané už ve Chvaleticích jsou.“   

S tímto pohledem ale vedení města nesouhlasí, místostarostka Renata Dymešová (Čas na změnu) tvrdí, že hrozba vzniku velké ubytovna až pro 80 lidí byla reálná a městu nezbývalo, než jednat velmi rychle a přesvědčit majitele, aby už z dojednaného obchodu s jiným zájemcem odstoupil a chátrající budovy prodal městu. „Je pravda, že část budovy je opravdu ve špatném stavu, zájemce skutečně potvrdil, že úmysl rekonstrukce na ubytovnu má.“

Město Chvaletice koupilo zdevastovaný a prázdný areál bývalých dělnických ubikací

Jenže teď už to nepřichází v úvahu, město areál koupilo a nemovitost je připravená pro zápis do katastru. Někteří opoziční zastupitelé včetně Ivety Dejdarové ale chtějí vědět, jak s prázdným objektem radnice naloží. „Samozřejmě by byla možná výstavba bytového domu nebo parkoviště,“ dodala místostarostka Dymešová.

Město přiznává, že s areálem staré ubytovny zatím dělat nic nemůže, napřed musí zastupitelé změnit územní plán, a to do té míry, aby vznik ubytoven v průmyslových Chvaleticích nebyl do budoucna možný.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související