Chvaletice nebo Telčice?

15. listopad 2015

Chvaletice vznikly sloučením Chvaletic a Telčic. Někteří tak Chvaleticím ještě říkají Telčice. Dnes je to město s třemi tisícovkami obyvatel. Protéká tudy řeka Labe a východně od města leží elektrárna s pravděpodobně nejvyšším komínem v České republice. Ten měří 300 metrů. Malé městečko na břehu Labe je známé právě díky své elektrárně. Jeho historie je ale mnohem starší. A s trochou nadsázky se dá říct, že Chvaletice jsou horským městem, protože se nacházejí na okraji Železných hor.

Stěhování vlakové zastávky

Ve Chvaleticích se toho stěhovalo víc. Naposledy to byla vlaková zastávka, kterou přibližně před patnácti lety přesunuli blíž k městu. Dřív byla na poloviční cestě mezi elektrárnou a městem. Pro některé obyvatele tak bylo výhodnější chodit na vlak do sousedních Kojic. Stěhování zasáhlo trošku i název města. Městem jsou Chvaletice od roku 1981. To co jsou dnešní Chvaletice, byly vlastně spíš Telčice. A malá osada Hornická Čtvrť, která je nahoře na kopci byly původní Chvaletice.

Jen Tak

Chvaletice mají i své divadlo. Jsou to ochotníci, kteří začínali jako součást ROH na elektrárně. Dnes mají svou stálou scénu ve sklepě kulturního domu. Ta scéna se jmenuje Kulisárna a divadelní soubor nese název Jen Tak. Už od dob svého vzniku se ochotníci z Jen Tak věnují hlavně vtipným scénkám a po léta uváděli každý rok estrádu, která se jmenovala Bavíme se sami.

Pohled od paty ukazuje obří rozměry komína

Prekiontrie aneb lezení na komíny

To, čemu se věnovala Magda Vašáryová v Postřižinách, se nazývá prekiontrie. To je slovo, které si vymysleli ti, co mají prekiontrii za koníček. A tím koníčkem je lezení na komíny. Lezou všude, kde se dá. Nejde jen o nalezené metry, ale i krásu komínů. Nicméně komín chvaletické elektrárny stojí za dobytí jednak proto, že je pravděpodobně nejvyšší v ČR. Má 300 metrů a v 70. letech ho označoval tisk jako krasavici na Labi.

Chvaletická tvrz

V roce 1393 je doložen dvůr s tvrzí ve Chvaleticích. Jejich název pravděpodobně odvozený od nějakého majitele Chvala nebo podobného jména. S jistotou to ale nikdo neví. Chvaletice mají i dvě historické památky. Evangelický kostel a funkcionalistickou stavbu základní školy v Hornické Čtvrti. Tou prochází i značené turistické cesty. Z vlakové zastávky ve Chvaleticích se sem dostanete po žluté a pak můžete pokračovat po hřebenu Železných hor dál do přírody a do obcí v okolí.

autor: mkk
Spustit audio