Co potřebuje začínající astronom?

28. duben 2014

Hvězdárna v Upici je známá svou specializací na pozorování Slunce. Jak nám řekl ředitel hvězdárny Ing. Marcel Bělík, odborníci tu měří erupční i radiovou aktivitu a další podrobnosti, které potom předávávají dál.

Ale také hvězdáři – amatéři si tu přijdou na své. Mohou tu prožít i tzv. Noc na hvězdárně. Stačí si vzít spacák, eventuelně stan a vyrazit do Úpice.

Dalekohledy vám tady půjčí a odborný výklad noční oblohy bude stát jistě také za to. Je ale důležité se předem objednat.

Na Slunce se nikdy nedívejte přímo dalekohledem

V současné době lze dobře pozorovat některé planety, ale na zatmění Slunce bychom se museli vypravit až do Austrálie.

I tak je pozorování Slunce nevšedním zážitkem, který tu pro vás připravují zprostředkovaně na papír. Pohled dalekohledem do Slunce bez ochrany je velmi nebezpečný a mohl by dopadnout tragicky pro naše oči.

Hlavní je dalekohled. Levným se ale vyhněte

A co by si měl začínající hvězdář pořídit, aby mohl provozovat svého koníčka? Podle ředitele Hvězdárny v Úpici Marcela Bělíka je potřeba na dalekohled našetřit alespoň dva tisíce korun. Nezbytnou součástí hvězdářské výpravy je i mapa noční oblohy, bez které by se mohli ztratit i zkušenější hvězdáři. Důležitá je i možnost vyrazit do míst, kde není obloha ozářena tisíci světly města.

autor: jsl
Spustit audio