Co požadují zaměstnavatelé po absolventech vysokých škol? Angličtinu a praxi v oboru

29. srpen 2018

Vysokoškolsky vzdělaní lidé mají významný podíl na fungování každé vyspělé a moderní společnosti a její ekonomiky. Vystudováním vysoké školy máte našlápnuto dobrým směrem, jak se uplatnit na trhu práce. Ať už je to jakýkoli obor.

V této chvíli je v ČR volných míst dostatek a proto uchazeči nemají nouzi ve volbě zaměstnání, včetně vysokoškoláků. „Pokud nenajdou práci ve svém oboru, mohou na nějaký čas vyzkoušet jiný. Rozhodně to neznamená, že by nemohli dosáhnout úspěchu i někde jinde,“ ujišťuje personalistka Linda Picková z agentury Adecco. Vysokoškolské studium je někdy i způsob, jak se naučit pracovat, přemýšlet a také při něm získat praxi. Zkrátka není to jen takzvaný papír.

Které obory nejvíc táhnou?

„Po dlouhodobých diskuzích stále platí, že nejvíce pracovních příležitostí je pro absolventy vysokých škol s technickým zaměřením. Potřeba jsou i lékaři, ale ti utíkají do Německa a okolních zemí. Na jisto tedy můžu říct, že absolvent medicíny nezůstane bez práce ani den,“ směje se paní Linda. Často se personalisté setkávají v praxi s tím, že vystudovaní učitelé pracují úplně na jiných pozicích, mimo svůj obor a jsou velice úspěšní. Takže i absolventi s humanitním zaměřením mají poměrně velkou šanci.

V zahraničí se na to dívají trochu jinak

Uplatnění na trhu práce mohou vysokoškoláci zkusit i v zahraničí. Ale pozor, mezi zeměmi se liší nejen pojetí toho, kdo je vlastně vysokoškolák, ale i to, jaká práce tomuto vzdělání odpovídá. Například v Belgii nebo ve Španělsku najdeme spokojené absolventy na místech, o které by naši nebo rakouští vysokoškoláci určitě nestáli.

Jak správně hledat volná místa?

Při hledání práce existuje hned několik způsobů. Můžete reagovat na inzerci, která neustále koluje po internetu. Určitě je fajn, když se zastavíte na Úřadu práce a pročtete si vývěsní tabule s nabídkou volných míst.

Je nejlepší doba na hledání zaměstnání. Máme tipy, jak uspět

03537205.jpeg

Trh práce je v současné době nabitý pracovními příležitostmi. Na správnou cestu, jak si nalézt práci, vás navedou personální agentury. Hledat můžete samozřejmě i sami. Základem úspěchu je napsat správně životopis a dobře se připravit na pracovní pohovor. Zdánlivou maličkostí může být to, že si na sebe vezmete hezké a pohodlné oblečení.

„Co bych určitě doporučila, nebojte se oslovit firmy napřímo. Vyberte si zaměstnavatele, pro kterého chcete opravdu pracovat a pošlete průvodní dopis včetně svého životopisu. Často si i samy firmy takzvaně loví vysokoškoláky ještě předtím, než dostudují.“

Personalisté doporučují, aby si lidé nevybírali školu jen podle názvu, ale podle toho, jaké vzdělání a jakou kvalitu výuky poskytuje. Může to být státní, bát se ale nemusíte ani soukromé.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka