Co se zbytky piškotového těsta nebo jak na křupavou kůrčičku? Babské rady přináší tipy na pečení
Jestli rádi pečete, následující tipy vám v kuchyni určitě přijdou vhod. Připomeneme užitečné drobnosti, které vaše mistrovství v kuchyni podtrhnou.
Upečený dort nechte po vyjmutí z trouby ve formě téměř úplně vychladnout, zabráníte tak poklesnutí těsta. Dort bude chutnější, pokud rozkrojené pláty pokapete ovocnou šťávou, rumem, likérem nebo silným čajem.
Pokud máte zbytky piškotového těsta, využít je můžete následovně: těsto nakrájíte, pokapete rumem a přidáte pomleté ořechy, moučkový cukr, ovocný sirup, marmeládu a kousek másla. Dobře promícháte a vytvoříte nepečené kuličky, které na závěr namočíte do čokolády.
Když už jsme u pečení, máme pro vás i radu na perfektně křupavou kůrčičku u pečeného kuřete. Tu získáte tak, že těsně před koncem pečení maso přelijete ledovou slanou vodou nebo pivem.
A pokud se vám při čarování v kuchyni připálí hrnec nebo pánev, vyčistíte je snadno – když v nich nahřejete colový nápoj.
Zdokonalte svoje dovednosti při pečení
- Pokud pečete koláč s čerstvým ovocem, použijte vyšší plech nebo do trouby pod plech dejte alobal, z kterého vytvarujete misku, aby zachytila případnou šťávu z ovoce.
- Jemnější chuť litých buchet na plech získáte, když je hned po upečení přelijete několika lžícemi smetany nebo rozpuštěným máslem.
- Chcete-li docílit, aby jablečný koláč po upečení výrazně voněl, namočte plátky jablek předem do bílého vína nebo jablečného džusu.
- Pokud máte v koláčcích rádi rozinky máčené v rumu, zkuste je raději naložit do ovocného likéru (nejlépe s višňovou nebo třešňovou příchutí).
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.