Co si dáte? Guláš nebo raději svíčkovou?
Ty nejzajímavější recepty vyzkoušíme už tuto sobotu na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.
- oslovíme nejlepší kuchaře z České republiky
- prolistujeme kuchařky se starými recepty,
- naučíme se zdobit pardubický perník
- možná si i zazpíváme se Sborem litomyšlských paní a dívek
- nebudou chybět ani známé osobnosti
Chcete vědět, jak si vedou v kuchyni herci Zdena Hadrbolcová nebo Stanislav Zindulka? Poslouchejte v sobotu 23. května od 11:00 do 12:00 hodin a od 14:00 do 15:00 hodin Český rozhlas Pardubice. Z litomyšlského náměstí vás pozdraví Jitka Slezáková a Zdena Kabourková.
Guláš a svíčková provoní o víkendu obě litomyšlská náměstí.
Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové vyvrcholí v sobotu na Smetanově náměstí a Český rozhlas Pardubice bude u toho. Z kotlíků soutěživých kuchařů můžete ochutnávat svíčkovou omáčku a vybrat tu nejlepší. Na vedlejším Toulovcově náměstí se pro změnu koná Soutěž ve vaření kotlíkového guláše.
Na interaktivní program láká Regionální muzeum v Litomyšli. Název výstavy zní: Dobrá rada slovanským venkovankám aneb Pojednání, kterak pokrmy sprosté lacině i chutně připravovati. Ve 14 hodin v tamním muzeu pokřtí svou novou kuchařskou knihu Miroslava Kuntzmannová. Kniha nabízí staré české recepty, které jsou v mnoha rodinách zapomenuty. A jedna kapitola se věnuje i receptům Magdaleny Dobromily Rettigové. I děti si přijdou na své. Se známou pardubickou perníkářkou Jarmilou Janurovou si ozdobí pravý pardubický perník, naučí se vyrobit veselé sendviče nebo skládat ubrousky.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.