Čokoládový den Českého rozhlasu Pardubice

11. září 2014

Máte rádi čokoládu? Pak si ve čtvrtek 11. září příjdete na své. Naše vysílání totiž bude plné dobré čokolády. Od rána a do večera se budete o této pochoutce dozvídat hodně zajímavého.

Už od rána budete moci odpovídat na naši otázku, jestli máte rádi čokoládu. Jakou? Ochutnali jste nevšední druhy čokolády? Nebo vítězí mléčná? Kontakty k nám jsou buď studio.pardubice@rozhlas.cz , nebo SMS číslo 907 77 04 ve tvaru PARDUBICE mezera váš text.

Během dne pak navštívíme výrobnu čokoládových bonbónů, zažijeme čokoládovou masáž, dozvíme se lecos o kakaovníku a také probereme kvalitu čokolád. Na čokoládu se nezapomeneme zeptat dětí i dospělých v ulicích.

Co možná nevíte o čokoládě

  • Obsahuje cenné minerály a vitamíny.
  • Aztékové ji kdysi konzumovali  tekutou a kořeněnou.
  • Slovo čokoláda pochází právě od Aztéků. Od nich, a také od Mayů, jí poznali Španělé, kteří jí poté přivezli do Evropy.
  • Podle odborníků jsou nejcennější kakaová zrna Criollo z Mexika, která jsou hořká a přitom lahodná a velmi zajímavě aromatická.
  • Podle gurmánů je klasikou kombinace slaného a sladkého – jako například čokoláda s chilli a mořskou solí. 

Čokoládový den vám nabídnou Jakub Malý a Jitka Slezáková

autor: nov

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.