Čokoládový den Českého rozhlasu Pardubice
Máte rádi čokoládu? Pak si ve čtvrtek 11. září příjdete na své. Naše vysílání totiž bude plné dobré čokolády. Od rána a do večera se budete o této pochoutce dozvídat hodně zajímavého.
Už od rána budete moci odpovídat na naši otázku, jestli máte rádi čokoládu. Jakou? Ochutnali jste nevšední druhy čokolády? Nebo vítězí mléčná? Kontakty k nám jsou buď studio.pardubice@rozhlas.cz , nebo SMS číslo 907 77 04 ve tvaru PARDUBICE mezera váš text.
Během dne pak navštívíme výrobnu čokoládových bonbónů, zažijeme čokoládovou masáž, dozvíme se lecos o kakaovníku a také probereme kvalitu čokolád. Na čokoládu se nezapomeneme zeptat dětí i dospělých v ulicích.
Co možná nevíte o čokoládě
- Obsahuje cenné minerály a vitamíny.
- Aztékové ji kdysi konzumovali tekutou a kořeněnou.
- Slovo čokoláda pochází právě od Aztéků. Od nich, a také od Mayů, jí poznali Španělé, kteří jí poté přivezli do Evropy.
- Podle odborníků jsou nejcennější kakaová zrna Criollo z Mexika, která jsou hořká a přitom lahodná a velmi zajímavě aromatická.
- Podle gurmánů je klasikou kombinace slaného a sladkého – jako například čokoláda s chilli a mořskou solí.
Čokoládový den vám nabídnou Jakub Malý a Jitka Slezáková
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.