Ctětín nebude blokovat rozšíření nasavrcké skládky, rozhodli lidé v referendu

15. leden 2024 06:08

Obec Ctětín na Chrudimsku nebude aktivně blokovat plánované rozšíření nasavrcké skládky. Provozuje ji společnost AVE CZ, která počítá s výrazným navýšením kapacity a možností prodloužit skládkování až o dvacet let. Odpad by pak končil právě i na katastru Ctětína. Odpůrci rozšíření skládky si prosadili místní referendum. Těsná většina hlasujících ale plán podpořila.

V místním referendu odpovídali obyvatelé Ctětína na otázku, jestli se má obec chystanému rozšíření skládky snažit zabránit. Pro tuhle cestu bylo 57 lidí, proti 65. Je to relativně vyrovnaný výsledek, ale po přepočtu na procenta a vzhledem k volební účasti se naplnily dvě důležité podmínky - referendum je platné a pro vedení obce také závazné, musí výsledek respektovat. Zastupitelstvo už ale předběžný souhlas s rozšířením skládky vydalo dříve.

Místní referendum v obci Ctětín na Chrudimsku, kde lidé rozhodovali o možném rozšíření nasavrcké skládky

Je potřeba vidět výhody, které by to obci přineslo, připomíná nezávislý starosta Ctětína Přemysl Čáp: „Peněžní dar ve výši milion korun na vodovod do osady Kvítek, 250 tisíc korun na stavbu dětského hřiště, sleva 30 % na aktuální cenu svozu odpadu a 40 % na aktuální cenu likvidace odpadu.“

Dvakrát taková skládka

Ctětín tak nebude aktivně plán na rozšíření skládky blokovat a vedení obce nemusí řešit změnu územního plánu. Ale nemění se ani stanovisko těch, co s větší skládkou nesouhlasí. Kapacita se má zvýšit až skoro na dvojnásobek, plán zahrnuje vykácení několika kilometrů lesa, odpůrci mají obavy z narušení krajiny a nepříznivého dopadu na život lidí. Na druhé straně jsou slíbené benefity a také ujištění firmy, že udělá všechno pro to, aby negativní stránky co nejvíc potlačila.

Soňa Nekvapilová, která pomáhala prosadit referendum, chce proti skládce bojovat dál. „Budeme se účastnit jako spolek Čisté Nasavrcko všech fází řízení o povolování rozšiřování skládky.“

Jestli se kapacita skládky opravdu navýší, to zatím není jisté. Klíčové bude rozhodnutí krajského úřadu, který posuzuje vliv rozšíření skládky na životní prostředí. Společnost AVE CZ musela některé podklady doplnit a teď běží další lhůta, kdy je možné přidávat další připomínky. Ta skončí 18. ledna. Pak úředníci znovu rozhodnou, jestli dají větší skládce souhlas, případně za jakých podmínek.

Spustit audio

Související