Cukrář a srdcař Josef Maršálek: Vážně mi dělá obrovskou radost, když si lidé doma o víkendech pečou

26. únor 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:51 Rozhovor s charismatickým cukrářem Josefem Maršálkem
  • 05:12 Módní trendy snad nejkrásnějšího ročního období, jara
  • 09:23 Jak by měla vypadat vaše spánková hygiena?
  • 12:52 Rady těm, kteří chtějí vydržet u pravidelného cvičení
  • 16:30 Poradíme, jak správně dýchat. Tzv. brániční dýchání
  • 19:45 Ani muži by neměli zapomínat na péči o svou pleť
  • 23:35 Rozhlasová anketa, Šarmantní osobnost roku, pokračuje

Mezi osobnostmi, které jste nominovali v 26. ročníku rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku mezi finálovou desítku je také cukrář a pekař Josef Maršálek. Obrovský srdcař s pokorou ke svému oboru.

Co vám v současné době dělá největší radost?
Když ráno krásně vyjde sluníčko. My máme okna ložnice na východ a slunce mne vždy probudí. Můžu jít ven, uvařím si kávu a projdu se zahradou. Mám radost, když jsou lidé kolem mě zdraví, nejen tedy fyzicky, ale i mentálně.

Každý mi udělá radost, když mi dá ochutnat poctivou domácí máslovou vánočku. Já nic jiného nepotřebuji.
Josef Maršálek, cukrář a pekař

Mám obrovskou radost, když se mým kolegům a kolegyním daří. A když si lidé doma pečou. To mi vážně dělá radost.

Pečete doma každý víkend?
Moc bych si přál, abych mohl doma péct každý víkend, ale mám spoustu rozdílných pracovních povinností. Někdy jsou i mimo Českou republiku, ale vychází to tak, že vždy na víkend doma něco napečeného je.

Nedávno jste se vrátil ze Zanzibaru, toulal jste se po Tanzanii. Co bylo důvodem návštěvy těchto míst?

Čtěte také

Jednak to byla trochu zimní dovolená za sluníčkem, odpočinout si a oddechnout. Máme rádi přírodu, takže jsme strávili mnoho času na safari. A také proto, že jsem strávil téměř 15 let v zahraničí, tak se snažím vždy jednou za čas navštívit své přátele.

Například jedna z mých bývalých podřízených, nádherný člověk s velkou rodinnou historií, se přestěhovala minulý rok do hlavního města Tanzanie, takže jsme ji navštívili. S tím se spojila návštěva nějakých farem, bylo to moc hezké.

Slon je prý vaše oblíbené zvíře. Takže vám nosí štěstí?
To nedokážu přesně říct, jestli mi nosí sloni štěstí nebo ne, ale pravdou je, že slon je jedním z mála zvířat, u kterých já se cítím malý.

Opět bude Péct celá země. A vy budete znovu asi jedním z nejdůležitějších porotců této televizní soutěže. Jak se na to těšíte?

Čtěte také

Ten projekt je nádherný, sbližuje lidi napříč generacemi. Ne, že bychom vymysleli něco úplně nového. Ale trošku jsme oprášili tohle umění a řemeslo. Myslím, že byly nějaké jedna či dvě generace, kterým jsme takříkajíc objevili tradiční víkendové rodinné pečení.

Pokud jsme pomohli některé lidi vrátit do kuchyně, k peci a ke sporáku, k vajíčku, mouce a čokoládě, tam mi to dělá obrovskou radost. A jistě k tomu přispěla tato soutěž.

Když si chcete udělat něco dobrého na zub, co to je? Jsou to třeba koblihy, které jsou teď v masopustním období, aktuální?
Každý mi udělá radost, když mi dá ochutnat poctivou domácí máslovou vánočku. Klidně k ní mohu mít třeba jen meltu a trochu mléka. A může v ní být i trocha skořice, ať to má šmak. Já nic jiného nepotřebuji.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související