Cvičení pro těhotné. Pardubická porodnice otevřela novou tělocvičnu

22. únor 2018

Těhotenský tělocvik má celou řadu pozitivních vlivů nejen na ženu, ale také na dítě. Budoucí rodičky se naučí pracovat se svým tělem, aby porod proběhl co nejlépe. A pochopitelně díky pravidelnému cvičení v těhotenství dochází po porodu k rychlejšímu návratu původní kondice i hmotnosti.

Cvičení pro těhotné ženy přímo na porodnicko-gynekologické klinice v Pardubicích vedou certifikované cvičitelky pro těhotné. Tělocvična vznikla rekonstrukcí prostor v suterénu budovy. Ženy mají k dispozici podložky, over bally a další pomůcky.  O novinku je velký zájem.

Myšlenka cvičení přímo v nemocnici nadchla přednostu porodnicko-gynekologické kliniky Milana Košťála, který viděl podobné aktivity na svých stážích v Mnichově a ve Vídni. Cvičení je vhodné pro ženy od 12. týdne těhotenství až do termínu porodu. Je důležité, aby žena byla bez zdravotních obtíží a neměla rizikové těhotenství.

Cvičení pro těhotné vedou odborné lektorky

„Všechny pracujeme na klinice, ženy se s námi mohou potkat na porodních sálech nebo na oddělení šestinedělí. Přesně víme, co je vhodné pro těhotné. Nabízíme individuální přístup," říká porodní asistentka Anna Chmelíková.

těhotenství

Jak prospívá tělocvik budoucím rodičkám

„V průběhu těhotenství dochází k mnoha změnám v organismu ženy. Díky správnému cvičení je možné řadu z nich pozitivně ovlivnit. Vede k posílení břišního svalstva a pánevního dna, učí ženy s těmito partiemi pracovat, podporuje správné držení těla nebo správné dýchání, zlepšuje výkon oběhového systému a tím i lepší zásobení kyslíkem a prokrvení organismu ženy i dítěte," uvedla vedoucí lékařka porodnicko-gynekologické kliniky v Pardubicích MUDr. Petra Gloserová.

Pravidelné cvičení je důležité i z hlediska prevence vzniku křečových žil, zácpy nebo hemoroidů. Je to prostě péče, která prospívá ženě i dítěti.  Je určitě vhodné se pravidelnému těhotenskému tělocviku věnovat.

Spustit audio