Kvalitní čaj lépe chutná v hrnku bez ouška. Na sítka z bambusu ale pozor!
Čaj v sáčku si většina Čechů připravuje do velkého hrníčku s uchem. V čajovnách a v asijských zemích se ale čajová kultura jednoznačně přiklání ke kalíškům bez ucha. Poslechněte si proč.
„Pokud se bavíme o pravém čaji, tak v Číně, Japonsku nebo v Koreji se používají šálky bez ouška. V Evropě je to jinak, protože si většinou dáme sáček s čajem do hrnku, zalijeme horkou vodou a rovnou pijeme, takže se bez ouška neobejdeme,“ konstatuje odbornice na čaj Eliška Jiránková.
Kvalitní sypaný čaj se připravuje většinou do konvice a teprve potom se přelévá, tudíž není tak horký. Jaká sítka jsou pro přípravu sypaného čaje nejlepší? Ta bambusová podle Jiránkové nahrávají plísním.
Pozor na bambusová sítka
„Co se týká konvičky, stačí obyčejná. Čaj tam nasypete, necháte vylouhovat podle druhu čaje a do další nádoby pak slijete. V Číně se na louhování používají klasické zavařovací sklenice. Ty jsou odolné proti horké vodě. Zalijete, necháte vylouhovat a pak přes sítko nalijete do hrnku. U sítek bych byla opatrná. Sítka z bambusu určitě ne,“ radí Eliška Jiránková a vysvětluje:
„Bambus do sebe nasaje čaj a chytají se ho plísně. Dlouho schne. Pokud ho používáte, musíte sítko velmi dobře vysušit. A pokud si děláte čaj dvakrát denně, tak se vám to nepodaří. Bambus do sebe také nasává chuť,“ varuje odbornice.
Kovová sítka jsou podle Elišky Jiránkové lepší. I když čaj by neměl být v kontaktu s kovem delší dobu. Ale když čaj přeléváte přes nerezové sítko, tak ten kontakt je tak krátký, že to chuť neovlivní. V kovové konvici ale čaj rozhodně nepřipravujte. Hlavně zelený čaj v termosce ztrácí svou původní chuť.“
Šálek matcha čaje vydá za deset zelených
Matcha čaj je zelený japonský čaj v prášku. „Výhodou oproti sypanému čaji je to, že vy v podstatě sníte celý list. Dostanete do sebe tedy maximum vitamínů, minerálů a antioxidantů, které listy obsahují. Proto je to také čaj velmi silný a má silný povzbuzující účinek. Efekt jednoho vypitého šálku je podobný jako byste vypila celou velkou konvici sypaného zeleného čaje,“ upozorňuje odbornice Jiránková.
Pokud chcete matcha čaji přijít na chuť, vybírejte kvalitní. Prášek musí být jasně zelený. Pokud je žlutý nebo hnědý, není to v pořádku.
„Prášek pořádně rozmíchejte v šejkru. Japonci připravují velmi silný koncentrát. Na 100 ml vody čtyři lžičky. To už je skoro kaše. Vy si to ale vyzkoušejte podle chuti. Zkuste jednu lžičku a trochu studené vody, rozmixujte a podle potřeby dolejte horkou vodou,“ radí Eliška Jiránková.
Jak připravit hřejivý masala čaj s mlékem? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Gruzínský čaj je ideální pro lenochy a vánoční pohodu, žaludek zklidní japonský Hojicha
Některé druhy čajů nás v zimě zahřejí a dokonce umí zklidnit rozbouřený žaludek. Právě během svátků řešíme kvůli přemíře jídla a pití žaludeční problémy častěji, než jindy.
-
Co je kombucha? Je to čaj, nebo ne?
Kombucha je fermentovaný nápoj, který se proslavil díky svým blahodárným účinkům. Vyrábí se z čajových listů, cukru, bakterií a kvasinek.
-
Větvičkový čaj z jasanu povzbudí a navíc dobře chutná. Vyzkoušejte osvědčený recept
Chystáte se na procházku do lesa? Nezapomeňte si vzít košík, ne na houby, ale na větvičky. I když větvička vypadá v zimě jako mrtvá, skrývá v sobě vitamíny a živiny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.