Dálnice D35 z Vysokého Mýta do Ostrova má stavební povolení. Silničáři chtějí stavět příští rok

23. březen 2023 08:10

Ministerstvo dopravy dalo zelenou výstavbě další části budoucí dálnice D35 z východních Čech na Moravu. Vydalo stavební povolení pro sedm kilometrů dlouhý úsek Ostrov - Vysoké Mýto. Ten by měl do tří let navázat na už zprovozněných 30 kilometrů autostrády z Opatovic nad Labem do obce Ostrov.

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla by měli ve druhém čtvrtletí tohoto roku vybrat zhotovitele zakázky, samotnou výstavbu dálnice chtějí zahájit příští rok a její otevření plánují v roce 2026. Projektová cena stavby je přibližně 2 miliardy korun bez daně.

Trasu budoucí autostrády už zkoumají archeologové a pracují tam také na přeložce plynovodu. Tato část D35 by měla v budoucnu ulevit dopravou zatížené obci Stradouň, přes kterou aktuálně auta najíždějí na vloni zprovozněnou část D35 Časy - Ostrov.

Nezávislý starosta Stradouně Zdeněk Bačina má ale obavy, že život v obci negativně ovlivní i samotná výstavba nové dálnice. „Tady je velká pravděpodobnost, že navážecí trasa na dálnici povede přes vesnici, a tam to už bude pro nás větší problém. Třeba kamení se vozí ze Skutečska, což je ze směru od Vinar. Auta přijedou k nám, a buď pojedou na dálnici na provizorní napojení, nebo budou jezdit přímo přes obec.“

500 metrů dlouhý tunel

Součástí dálnice z Ostrova do Vysokého Mýta bude i dálniční tunel Homole, jedná se o zakázku za víc než 2 a půl miliardy a tunel budou silničáři razit zvlášť kvůli technické náročnosti stavby. Začít by měli už letos, poté co vyberou dodavatele prací. Dálniční tunel bude mít dva jednosměrné půl kilometru dlouhé tubusy a povede pod frekventovanou silnicí I/17 nedaleko obce Vraclav.       

V trase budoucí dálnice D35 tedy zbývá postavit celkem sedm samostatných úseků. Ředitelství silnic a dálnic by letos mělo začít stavět dva úseky Vysoké Mýto - Džbánov a Janov – Opatovec o celkové délce 18 km. Tendry na dodavatele ale zatím nejsou ukončené. Obě části dálnice by měly být zprovozněné v roce 2026, tedy ve stejném roce jako už zmiňovaný úsek Ostrov - Vysoké Mýto i s tunelem Homole. Příští rok by pak měla začít stavba dalších dvou částí D35  Džbánov - Litomyšl a Litomyšl a Janov, poprvé bychom se po nich mohli projet v roce 2027.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související