Daniel Hůlka: Timonek získá vždy větší potlesk než já

1. červen 2021

Daniel Hůlka dorazil do studia Českého rozhlasu se svým čtyřnohým přítelem, křížencem border kolie. „Timonek měl úvod do života velmi těžký, pochází totiž z množírny, ze které přežili pouze tři psi ze šedesáti,“ říká zpěvák a přiznává, že pes ho doprovází dennodenně.

„Na koncertech ho pouštíme i na jeviště. Nejradši má děkovačku, na které se vždycky rád producíruje a ještě získá největší potlesk,“ směje se Hůlka. Dobrý vztah ke psům má zpěvák již od malička, svého prvního vlastního psa dostal v šesti letech.

Opera jako životní láska

Daniel Hůlka je především znám jako muzikálový zpěvák a herec. Objevil se v Draculovi, Excalibru, Obrazu Doriana Graye nebo v Baronu Prášilovi. Muzikály nyní mění za jiný hudební žánr – operu. „Opera je moje životní láska. Vždycky jsem říkal, že až mi bude padesát, tak se k opeře vrátím,“ přibližuje zpěvák, který operu vystudoval na pražské konzervatoři.

V jednapadesáti letech našel učitele, který mu pomáhá s přípravou na plánované koncerty. „Vladimír Chmela mě učí starou italskou školu, takzvané bel canto,“ říká Daniel Hůlka o vyhledávaném zpěvákovi specializujícího se na italskou operu.

V následujícím roce čekají Daniela Hůlku tři koncerty spojující operu, pop a muzikál. Spolu s ním vystoupí na pódiu v Brně, Pardubicích a Liberci Tereza Mátlová, Peter Berger i zmiňovaný Vladimír Chmela. A jak sám zpěvák přiznává, nabídky do několika operních divadel již dostal. „Pravděpodobně mojí první rolí bude vodník v Dvořákově Rusalce,“ prozrazuje.

Cestovatelská vášeň

Během svých cest po světě se Daniel Hůlka podíval na celou řadu zajímavých míst. „Nejvýznamnější cestou pro mě byl Himálaj. Se svými kamarády jsme zorganizovali výpravu, jejímž cílem bylo překonání hlavního himálajského masivu,“ vzpomíná na úspěšnou expedici zpěvák.

Dalším místem, které si rád připomíná, je indický Ladak. „Ladak je taková poušť, celá je tři a půl tisíce metrů vysoko a okolo jsou hory vysoké až šest tisíc metrů. Měl jsem tam pocit, že jsem na místě, kde jsem se měl narodit a došel jsem tam ke smíření,“ vypráví Daniel Hůlka.

Cestování se nevzdává ani kvůli své malé dceři. Kolik zemí už se zpěvákem navštívila? Poslechněte si v rozhovoru u Xavera.

Spustit audio