Dejte si jarní detox. Tělo volá po vitamínech a minerálech

18. únor 2016

Jde na vás každoročně jarní únava? Víme, jak se tomu letos vyhnout. Únor je ideální měsíc na to, abychom na tom začali pracovat. Recepty pro naše zdraví nám do rozhlasové Radioporadny přinesla výživová poradkyně Marie Hubená.

Po zimě je potřeba v našem těle doplnit vitamíny a minerály. Už naši předci drželi v tomto období půst. Nebylo to pouze z náboženských důvodů. Zásoby ubývali a ještě nic nového na polích nevyrostlo. Možná nevědomky lidé dělali pro svůj organismus to nejlepší, co mohli.

„V únoru je pravá čas pro pročištění ledvin," říká Marie Hubená. Ledviny posílíme bylinkovými čaji, vhodnou stravou a cvičením. Činnost ledvin umí velmi dobře podpořit jóga. Základem bylinných čajů je zlatobýl obecný. Léčí nemoci ledvin a močových cest, zlepšuje látkovou výměnu.

Adzuki ano, brambory ne

Z jídla jsou vhodné fazole adzuki. Kromě toho, že mají pozitivní vliv na funkci ledvin, pomáhají také při léčbě únavy i při její prevenci. Dále obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin a vápníku. „V tento čas bychom měli z našeho jídelníčku některé potraviny vynechat. Například brambory nebo kávu," doporučuje Marie Hubená.

Zelenina, cibule, mrkev, brambory, výživa, potraviny (ilustrační foto)

Pokud se chystáte k jaterní očistě, už by dva měsíce před jejím zahájením měl váš jídelníček vypadat jinak. Zřekněte se mouky, cukru a mléčných výrobků. V rámci jarní očisty je potřeba také vyčistit naše dutiny a střeva.

„Střeva nám vyčistí jedině vláknina ze zeleniny a tzv. dlouhé cukry, které jsou v obilovinách," říká Marie Hubená.

K největším civilizačním problémům naší doby patří ucpané dutiny Je to tím, že se s oblibou ládujeme jednoduchými cukry a mléčnými výrobky. „To všechno nás zahleňuje a ucpává nám dutiny," vysvětluje Marie Hubená.

Jak se zbavit hlenů?

Opět je dobré vysadit ze stravy jednoduché cukry, mléko a bílou mouku. „Jezte více zeleniny a zeleninových vývarů. Na čištění je nejlepší vývar z lotosového kořene," radí Marie Hubená. Jak taková vývar připravit? Poslechněte si návod v záznamu naší rozhlasové Radioporadny.

RECEPTY, KTERÉ VÁS PO ZIMĚ NASTARTUJÍ

Jáhlová kaše s ovocem

  • 1/3 hrníčku jáhel
  • 1 polévková lžíce rozinek
  • 2 jablíčka (hrušky)
  • 2 lžíce mandlové smetany nebo kukuřičného nápoje
  • špetka mořské soli
  • můžeme vylepšit malým kouskem mořských řas Hijiki nebo Arame (špetka mezi 2 prsty)

Propereme jáhly nejméně ve 4 studených vodám (v hrnci a pěkně rukou) a dáme poměr vody 1:3 (jáhly:voda). Přidáme kousek mořské řasy, vyprané rozinky, nakrájená jablíčka nebo hrušky a dáme vařit. Když se jáhly začnou vařit, přidáme pár zrnek mořské soli a vaříme pod pokličkou 10 min. Potom vmícháme mandlovou smetanu nebo kukuřičný nápoj, překulíme varem, vypneme a necháme cca10 minut dojít.

Kaši můžeme dle svých chutí vylepšit dalším sušeným ovocem, skořicí či přisladit rýžovým sirupem nebo medem.

Rýže se zeleninou

  • ½ hrníčku naturální rýže
  • 1 – 2 cibule
  • 1 šálek nakrájeného hlávkového zelí
  • 1 – 2 mrkve
  • špetka mořské soli
  • kousek mořské řasy (Kombu) – velikost poštovní známky
  • pór
  • ghí
  • pažitka nebo petrželová nať
  • lněný nebo dýňový olej
  • gomasio, slunečnicové nebo dýňové semínko

Rýži propereme ve 4 studených vodám, dáme poměr vody 1:1,5 (rýže:voda) kousek mořské řasy a vaříme 30 minut. Nemícháme! Potom přidáme špetku mořské soli, nakrájenou cibuli, zelí a mrkev, doplníme poměr vody do 1: 2 a ještě 15 min vaříme. Nemícháme! Vypneme a necháme pod pokličkou dojít.  Před podáváním kaši promícháme. Na talíři posypeme opraženou slunečnicí nebo dýňovým semínkem nebo gomasiem. Ozdobíme čerstvou natí pažitky nebo nakrájeným na ghí orestovaným pórkem.

Můžeme použít různé kombinace zelenin - cibule, zelí nebo kapustu, květák nebo brokolici, gigant nebo kedlubnu, hokkaido atd.

Zeleninou nešetříme, ať je kaše šťavnatá.

Na teplou kaši můžeme kápnout dýňový nebo lněný olej.

Pro vyvážený talíř je třeba k této rýži doplnit bílkovinu, tj. kvalitní malý kousek masa (nejlépe ryby) nebo tofu, tempeh, hrách, fazole, čočku, cizrnu, quinou atd. Dále zeleninový salát nebo pickles (rychlokvašená zelenina).

Vždy by na talíři mělo být něco zelené a něco syrové nebo kvašené.

Pickles – zelí s červenou řepou

Kvašená zelenina má tisíciletou tradici a je to ideální způsob uchování zeleniny, abychom měli vždy zeleninu k dispozici. Díky mléčnému kvašení se obsah některých vitamínů zvyšuje.  Konzumací pickles podporujeme trávení, udržujeme zdravou střevní mikroflóru, posilujeme krev a imunitu.

Nejlépe působí, když takto připravenou zeleninu jíme často po malých dávkách, nejlépe malý kopeček denně.

  • 1 hlávka zelí
  • 1 červená řepa
  • mořská sůl

Očistíme zelí, okrájíme červenou řepu a obojí nastrouháme, nahrubo (větší slzy na struhadle). Na 1 kg zeleniny dáme 5g mořské soli a dobře promícháme. Hmotu přendáme do sklenice a řádně napěchujeme. Je dobré, aby ¼ sklenice zůstala volná. Zeleninu zatížíme a zaděláme, aby nebyl přístup vzduchu. Nádobu necháme v kuchyni (v pokojové teplotě), přikryjeme utěrkou a ráno a večer kontrolujeme, aby nebyl přístup vzduchu, neboť zelenina začíná kvasit. Necháme 3 – 5 dní v teple kvasit. Pak sklenice s pickles uložíme do lednice, a tím se kvasný proces hodně zpomalí = téměř zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici 1 měsíc.

Pěchováním změklou zeleninu můžeme konzumovat hned hodinu po napěchování = tlačený salát.

Každý den ráno a večer kontrolujeme, zda je zelenina ponořená v tekutině, případně stlačíme. Když je zelenina bez šťávy (v případě, že jsme nakrájeli velké kusy zeleniny) doplníme vychladlou převařenou vodu.

Kritické body: upěchovaná zelenina musí být zakrytá zeleninovou šťávou nebo slanou vodou. Denní kontrola kvašení.

Takto zpracované zelenině se říká pickles

Obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy. Podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.

autor: PRO
Spustit audio