Dělníci zbourali bytový dům u pardubického nádraží, za rok tam bude autobusový terminál

1. červen 2022 10:09

Přibližně do měsíce zmizí v Pardubicích u vlakového nádraží sutiny bytového domu, který ustoupil stavbě autobusového terminálu. Stavební firma si převzala staveniště 7. března. Na dokončení prací má rok. Potom bude na jednom místě vlaková, regionální i městská autobusová doprava.

Bytový dům několik let nechtěli opustit tři nájemníci, město s nimi jednalo od roku 2015 o náhradním bydlení. Také se uvažovalo o zbourání pouze části domu, nakonec se ale letos odstěhovali. Z domu už zbyla jen hromada sutin.

„Je to beton, panely, cihly. Snaha byla okolí obtěžovat co nejméně, práce se soustředily na dobu, kdy tam byl menší provoz, i na tu rychlost, kvalitu a bezpečnost. Teď se musí materiál vytěžit, musíme se dostat o patro níž, protože je tam suterén. Materiál odvezeme na skládku, kde se zrecykluje na další použití,“ řekl stavbyvedoucí Michal Šťastný.

Vedlejší byty zůstaly

Vedle zbouraného domu zůstal ještě jeden bytový dům, který patří Správě železnic, jsou v něm zaměstnanecké byty. Dům je samostatný a demolice vedlejšího objektu ho neohrozila.

Demolice bytového domu u pardubického nádraží

Stavební firma také bourá uprostřed stavební plochy výměník, v něm byl nebezpečný azbest. „Obvodový plášť s azbestem je už odvezený, zbývá pouze torzo, skelet, který se bude odstraňovat,“ řekl Matoušek.

Stavba je obehnaná plotem, část chodníku je chodcům nepřístupná. Automobilový provoz omezený není, přístup vozidel k prvnímu nástupišti je zachovaný, řekl ČTK Libor Matoušek z magistrátu. „Po dokončení demolice budou následovat inženýrské sítě, kanalizace. K tomu probíhá betonáž základových pásů, pak se budou dělat zídky a stěny z pohledového betonu,“ řekl Matoušek.

Zkratka na Duklu

Terminál bude mít osm zálivů, bude tam 12 stání pro regionální autobusy a náhradní autobusovou dopravu pro případ železničních výluk. Stavební firma postaví zpevněné asfaltové plochy, dlážděné části, mezi vlakovým nádražím a terminálem bude i trávník.

U terminálu také vyústí lávka ze sídliště Dukla, překlene koleje, aby se lidé z této lokality rychleji dostali na nádraží. Přímá cesta tam dosud nevede. Stavební firma má postavit terminál za 129 milionů korun. Město má slíbené dotace 100 milionů korun.

Nový terminál bude mít označení B, vedle už stojí terminál pro městskou hromadnou dopravu, který město dokončilo v roce 2017. Původní autobusové nádraží o několik set metrů dál pak už v provozu nebude.

autoři: ba , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související