Demolice zatím nehrozí. Choceňskou výtopnu má na stole ministerstvo kultury

14. únor 2018 09:30

Staré železniční depo v Chocni je dočasně památkově chráněné. Ministerstvo kultury totiž zahájilo řízení o prohlášení stavby památkou. Půlkruhová výtopna z 19. století tak s největší pravděpodobností unikne demolici, která jí hrozila kvůli možné stavbě silničního nadjezdu.

Podnět prohlásit výtopnu, resp. depo kulturní památkou podala veřejnost. Národní památkový ústav v Pardubicích vše zpracoval a předal dál na Ministerstvo kultury s tím, že doporučil stavbu za památku prohlásit.

Zašlá sláva
Výtopna s depem svému účelu sloužily až do roku 2010. V dobách největší slávy tam pracovalo až 500 zaměstnanců a svým významem předčilo i depa v nedaleké České Třebové.

Hlavní snahou občanské iniciativy bylo, zabránit zbourání výtopny, což kvůli možné stavbě silničního nadjezdu reálně hrozilo. Teď má všechno v rukou ministerstvo, které do několika měsíců rozhodne. Ať už bude výsledný verdikt jakýkoli, tak to, že tento proces začal, znamená, že depo je po dobu rozhodování chráněné a nesmí se mu nic stát.

Choceňská železniční výtopna se zřejmě stane kulturní památkou. Unikne tak demolici?

Bývalá železniční výtopna v Chocni

Stará železniční výtopna v Chocni by se mohla stát kulturní památkou a unikla by tak demolici, která jí kvůli možné stavbě silničního nadjezdu hrozí.

Pro nadšence, kteří by ve výtopně rádi udělali muzeum, je současný posun výhra, ale jenom částečná. I kdyby se totiž bývalá výtopna stala kulturní památkou, neznamená to, že v ní bude muzeum, říká předseda Klubu přátel kolejových vozidel Jiří Kotas: “Musíme mít na zřeteli, že v době, kdy se bavíme o možnosti odkoupení, zde bohužel nekontrolovaně probíhá devastace. Cena v našem případě bude mít velký vliv na rozhodnutí.“

Nadjezdu neodzvonilo

I když choceňské zastupitelstvo s návrhem postavit nadjezd těsnou většinou nesouhlasilo, tak zároveň nesouhlasilo ani se zachováním současného úrovňového přejezdu. Zatím není vyloučené, že nadjezd bude v trochu jiné lokalitě. Podle starosty Chocně Miroslava Kučery (ODS) teď záleží hlavně na Správě železniční dopravní cesty.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související